Hopp til innhold

Her må folk vente for lenge

Pasienter som sendes til akuttmottaket ved Stavanger universitetssjukehus må ofte vente i flere timer på undersøkelse. Andre blir værende i akuttmottaket for lenge før de overføres til andre avdelinger.

Stavanger universitetsjukehus (SUS)

Både pasienter det ikke haster så mye med, men også de med mistanke om hjerteinfarkt og hjerneslag blir værende i akuttmottaket ved SUS for lenge, nener fylkeslegen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Fylkeslege Pål Iden

Pål Iden.

Foto: NRK
Sverre Uhlving

Sverre Uhlving.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Slik kan vi ikke ha det, sier Pål Iden.

Det er stor fare for at pasienter ved akuttmottaket i Helse Stavanger ikke observeres godt nok, mener fylkeslege Pål Iden. Akuttmottaket ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) får kritikk i en rapport fra Helsetilsynet.

– Vi er ikke fornøyde. Det er for høy risiko for at pasientene ikke blir ivaretatt, sier Pål Iden til NRK.

– Hjerteinfarkt, infeksjoner og hjerneslag

Ofte må pasienter som henvises til akuttmottaket fra for eksempel legevakten vente i flere timer. I tillegg blir pasienter, som kan ha alvorlige lidelser, bli værende i akuttmottaket for lenge før de overføres til en av sykehusets andre avdelinger.

– Vi har sett pasienter med mistenkt hjerteinfarkt, alvorlige infeksjoner, hjerneslag og lignende som blir liggende i for lang tid før det blir avklaring om nødvendige strakstiltak må settes i gang, sier Iden.

SUS fikk rapporten fra Helsetilsynet sist uke. Rapporten er blant annet basert på gjennomgang av flere pasientjournaler, og samtaler med ansatte.

– Vi har fått flere pasienter

Fagdirektør ved SUS, Sverre Uhlving, forklarer ventetiden med økning i antall pasienter.

– Siden 2008 har det kommet 15 prosent flere pasienter til vårt akuttmottak. Vi har hele tiden hatt problemer med plass på sykehuset generelt, og dette er en utfordring, sier Uhlving.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sykepleiere

Rapporten fra Helsetilsynet er basert på pasientjournaler, men også og samtaler med de ansatte ved akuttmottaket. Arkivbilde.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

– Situasjonen i akuttmottaket er krevende, og det er absolutt ikke slik vi ønsker at det skal være, sier fagdirektøren, som legger til at de har planer om både å styrke bemanningen når pågangen er stor, og også ha god nok bemanning til de pasientene det ikke haster like mye med.

Sykehuset har fått frist til 10. mars med å legge fram forslag til hvordan situasjonen skal løses.