Hopp til innhold

9 års forvaring for overgrep

En 23 år gammel mann er dømt for overgrep mot 38 jenter mellom 12 og 16 år.

23 år gammel mann i Stavanger tingrett

Den 23 år gamle mannen som er dømt for ovgerp mot 38 jenter anker trolig dommen.

Foto: NRK

23-åringen var tiltalt for en rekke grove overgrep mot til sammen 38 jenter i alderen 12-16 år. Ifølge tiltalen har han i mange år oppsøkt unge jenter via chatteprogrammer og også i nærheten av skoler i Stavanger. I alt er 23-åringen tiltalt for 57 overgrep, blant annet ti tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og ytterligere 13 tilfeller med barn under 16 år.

Overgrep nett

Den 23 år gamle mannen som er dømt for overgrep mot 38 jenter, møtte mange av de via chattekanaler på internett.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Les også: - Mange har sagt at jeg er god til å overtale

Etter at 23-åringen ble pågrepet og siktet i desember 2009, har han samarbeidet med politiet, og på rettssakens første dag i juni erklærte han seg skyldig på samtlige tiltalepunkter.

- Ingen tvang

I sin forklaring i retten sa tiltalte at han ikke følte at han tvang jentene på noen måte. Mannen beskrev selv i detalj hvordan han har manipulert jentene ved å lokke med penger, sigaretter, kontantkort til mobil og alkohol for å få dem med på seksuelle handlinger. 23-åringen hevdet også at han er like tiltrukket av eldre jenter, men at de yngre er mer tilgjengelige.

Pedofil

Rettssaken ble avsluttet i Stavanger tingrett 14. juni. Da la aktor, statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund, ned påstand om ni års forvaring . I sin prosedyre beskrev han den tiltalte som en kynisk og uberegnelig seksualforbryter som samfunnet må vernes mot, og viste til at 23-åringen har fått diagnosen pedofil av de sakkyndige.

Les også: Pedofil legning kan gi redusert straff

Statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund

Statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund er fornøyd med dommen.

Foto: NRK

Dommen som Stavanger tingrett har gitt mannen, er i tråd med aktors påstand.

- Det er en grundig dom, og tingretten har drøftet de sentrale temaene som var oppe i retten, voksnes utnyttelse av barn og unge gjennom internett. Retten har gjennom sin reaksjon markert det alvor som ligger i denne type forbrytelse, sier statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund.

23-åringens advokat, Leif Bjørnsen ønsker ikke å kommentere dommen utover at den sannsynligvis blir anket.

- Retten har trodd på jentene

Også bistandsadvokat Kjersti Jæger, som reperesenterer 21 av jentene, er fornøyd med dommen.

- Jeg føler at jentene er trodd av retten. Når en ser hva retten har skrevet, så legger de til grunn at han både har lokket, lurt og presset jentene på en kynisk og utspekulert måte. Dommen er en oppreisning for jentene.

- Nå blir dommen trolig anket, hva har det å si for jentene?

- Det er ikke overraskende at dommen blir anket. Domfelte har bestridt at det er grunnlag for forvaring og pedofilidiagnose. For jentene betyr det at de må leve med presset en slik sak gir. De får ett fokus på noe de skulle ønsket var et tilbakelagt kapittel, sier Jæger.