Hopp til innhold

Avinor vil bidra med penger til fire felt

- Solasplitten er en viktig sak for flyplassen, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen.

Håkon Rege

Solaordfører Håkon Rege tok det første spadestikken da byggingen av Solasplitten startet i september. Nå er drømmen hans om fire felts vei ett skritt nærmere virkelighet.

Foto: Erik Waage / NRK

Avinor kan tenke seg å forskottere penger for å få fire felt på Solasplitten alt fra starten.

- Ja, forskottering kan bli aktuelt hvis det kommer et spørsmål om det. Da vil vi diskutere det med regionen og behandle det internt i Avinor, sier lufthavnsjef på Stavanger lufthavn, Sola, Leif Anker Lorentzen.

Initiativ fra Sola

Arbeidet er alt i gang på Solasplitten, som skal gå fra Forus til Sola og blir hovedforbindelsen mellom flyplassen og Stavanger.

Les også: Første spadestikk for Solasplitten

Veien blir gjort klar for fire felt på en stor del av strekningen, men bare to er planlagt bygget ferdig i første omgang.

Solaordfører Håkon Rege har lenge ivret for at veien skal få fire felt med en gang.

Les også: - Solasplitten må ha fire felt

Også lufthavnsjefen mener det er viktig.

- Betyr mye for de reisende

- Vi ser allerede i dag at det er kødannelser morgen og ettermiddag. Det begrenser også mulighetene for å videreutvikle kollektivtilbudet til og fra flyplassen. Alle våre reisende vil ha nytte av at vi får løst opp i den korken som er i ferd med å danne seg i Sømmevågen og inn mot flyplassen, sier Lorentzen.

I følge Solaordfører Håkon Rege koster en utvidelse 28 millioner kroner ekstra. Statens Vegvesen, derimot, mener prisen vil bli 30-50 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Forus mot flyplassen ved Solasplitten

Solasplitten blir hovedforbindeslsen mellom flyplassen og Stavanger.

Foto: Øystein Otterdal/NRK

Uvisst hvor mye

Leif Anker Lorentzen vil foreløpig ikke spekulere i hvor mye Avinor kan bidra med.

- Solasplitten, inkludert Sømmevågen er viktig for lufthavnen. Vi har vært engasjert i dette hele veien og stiller oss åpne for å diskutere spørsmålet uten at jeg skal forskottere noen beslutning nå, sier han.

Politikerne bestemmer

At private er interesserte i å bidra med forskottering for å få Solasplitten fullt utbygd, kom fram på møtet i styringsgruppa for Transportplan Nord-Jæren torsdag.

Fylkesordfører Tom Tvedt er overraska over signalene fra Avinor.

- Jeg tar nå et initiativ til et møte med Avinor, så får vi se hva dette betyr, sier han.

- Så vidt jeg forstår er det snakk om en forskottering, som på et eller annet tidspunkt må betales tilbake. Så fortsatt er det et langt stykke fram, sier Tvedt.