Hopp til innhold

To barn og to voksne på enkeltrom

Universitetssykehuset i Stavanger mangler plass til overnattende pasienter og pårørende. – Noen måtte sove på madrasser på oppholdsrom, forteller Tore Malmin Sætre.

Pasienter ligger på gangen på SUS

Det er trangt om plassen på Stavanger Universitetssykehus. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Etter at vi hadde lagt oss i går så kom de inn og hentet oss. Da måtte vi inn på et enerom som ble delt av to voksne og to barn. Det var kjempefullt, sier Tore Malmin Sætre.

Sætre opplevde å måtte flytte rom da han som pårørende overnattet på sykehuset i Stavanger med sin innlagte 14 måneder gamle datter. Han havnet på rom med en mor og hennes barn, og med flere senger enn det som er beregnet i rommet, ble det trangt om plassen.

– Sov på madrasser på gulvet i oppholdsrom

– Vi var ikke de eneste. Jeg tror det var tre-fire enkeltrom der det ble lagt inn fire stykker. Ved frokosten viste det seg at de hadde måttet finne frem madrasser. Pårørende og pasienter hadde blitt liggende på gulvet på et oppholdsrom. Jeg syns det er helt vanvittig, sier Sætre.

Plassmangelen er et problem over hele sykehuset, forteller divisjonsdirektør for kvinner og barneliv ved SUS, Sissel Moe Lichtenstein.

– Mange enheter på hele sykehuset har problemer med plass. Det er heller ikke bare et problem for Stavanger universitetssykehus, men også for hele Norge når det gjelder barn. Når det er virussesong her er det det også andre steder, sier Moe Lichtenstein.

– Behov for mer areal

Hun tror at de fleste føler at de får hjelpen de trenger på tross av plassmangelen.

– De fleste som kommer er nok opptatt av at de får hjelp, og vi er veldig vant med å prioritere slik at vi ser om noen trenger akutt hjelp. Det kan da medføre en del venting for de som ikke er alvorlig syke, sier Moe Lichtenstein.

SUS har i lengre tid slitt med plassmangel, og det jobbes med å få på plass et helt nytt sykehus. Likevel mener Lichtenstein at det viktigste akkurat nå er å gjøre det beste ut av dagens situasjon.

– Vi føler behov for både mer areal og tilpassede arealer, men det arbeider vi jo nå med gjennom planleggingen av nytt sykehus, sier hun.

Frykter fremtiden med flere innbyggere i 2020

Tore Malmin Sætre opplevde et døgn hvor plassmangelen var svært synlig, og han er skeptisk til hvordan fremtiden vil bli hvis det ikke blir gjort noe.

– Når kapasiteten i dag er sprengt, hva med om ti år. Dette er en region i vekst, folk flytter hit. Kommer det 100 000 til frem til 2020, som noen antyder, hva da, sier han.