Hopp til innhold

Kritiserer tingretten for langvarig varetektsfengsling av mindreårige

Advokat Arvid Sjødin mener flere av de unge tsjetsjenske mennene som ble varetektsfengslet etter Dale-drapet aldri burde blitt fengslet.

Arvid Sjødin i retten

Arvid Sjødin mener flere av de varetektsfengslede i forbindelse med drapet på Dale Asylmottak aldri burde blitt fengslet.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Arvid Sjødin forsvarer en av de siktede i saken, en 17-åring som tidligere i mai ble løslatt etter to og en halv måned i varetektsfengsel. Nå stiller han spørsmål ved om domstolen har utøvd den kontrollen med politiets fengslingsbegjæringer som den skal.

– For de aller fleste som har vært inne i denne saken så fremstår det som sikkert at det er kun en person som kan ha gjennomført selve handlingen. Til tross for det sitter det ti stykker fengslet samtidig i samme sak, sier Sjødin.

– Hva i all verden foregår?

Den 15. februar ble en 19 år gammel iransk mann knivstukket på Dale asylmottak i Sandnes i Rogaland. Han døde senere av skadene. Etterforskningen har nå pågått i over tre måneder. Ti personer, alle tsjetsjenere, har sittet i varetekt, og nå er det to igjen. Alle de ti er unge menn, to av dem under 18. Det er spesielt ille, mener Sjødin.

– Det vil si at terskelen for å fengsle skal være høyere enn ellers. Da stiller jeg spørsmål ved hva i all verden som foregår, og hvor er retten som tillater dette, sier Sjødin.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dale mottakssenter, asylmottak

Den 15. februar ble en 19 år gammel iransk mann knivstukket på Dale asylmottak i Sandnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– En utfordrende sak å etterforske

Politiinspektør Bjørn Andersen

Politiinspektør Bjørn Andersen har hovedansvaret for etterforskningen av Dale-drapet.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Den 26. mars ble ytterligere to unge tsjetsjenere fengslet i saken. Politiinspektør Bjørn Andersen sa da at saken, blant annet på grunn av de mange som var til stede, har vært en utfordring å etterforske.

– Det er en spesiell sak siden det har vært et ganske stort persongalleri like ved der drapet skjedde. Jeg skal derfor ikke legge skjul på at dette er en utfordrende sak å etterforske, sa Andersen da til NRK.

Sjødin mener de senere løslatelsene av flere av de siktede viser at de ikke burde blitt fengslet i utgangspunktet.

– Man går ikke løs i Norge i dag siktet for drap, om det så er medvirkning, sier han.

– Ikke noe problem å fengsle flere

Geir Tonning

Geir Tonning er sorenskriver i Jæren tingrett.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Jæren tingrett har behandlet alle førstegangsfengslingene i saken. Sorenskriver Geir Tonning presiserer at han ikke kjenner disse sakene i detalj, men ser likevel ingen problemer med å sikte og fengsle flere for medvirkning.

– Regelverket er slik at det er ingenting i veien for å sikte flere personer for medvirkning til drap der det er en gjerningsperson. Det synes jeg nok ikke er grunn til å sette spørsmålstegn ved systemet, sier Tonning.

Retten skal ha tatt hensyn til de mindreårige, fastslår sorenskriveren.

– Det skal mye til før en fengsler barn. Jeg går ut ifra at en har tatt tilbørlig hensyn til at en del av de siktede har vært unge i de fengslingene som har vært behandlet i vår tingrett, sier Tonning.

– Flere burde aldri sittet inne

Sorenskriver Tonning viser også til at løslatelse av varetektsfengsla vel så godt kan ha sammenheng med at det ikke er fare for bevisforspillelse, gjentagelse eller at den siktede unndrar seg straff, som at politiet ikke lenger mener de har gjort noe.

Sjødin mener flere av de varetektsfengsla aldri burde sittet inne, selv om de nå er ute.

– Det sier seg selv at man ikke skal fengsle hundre mann for at nitti av dem kanskje vet noe, og det er der feilen ligger i dette tilfellet, sier Sjødin.