Hopp til innhold

Har fryktet dødsras lenge

Folk som bor i Ryfylke har i lang tid fryktet veistrekningen forbi Tysdalsvatnet.

Tirsdag kveld raste snø og is ned fra fjellveggen ved Skreppeneset, og ut på riksvei 13. En bil ble truffet av store isblokker, og en 69 år gammel mann mistet livet .

Strekningen, mellom Strand og Hjelmeland i Ryfylke, er svært rasutsatt, og folk har i lang tid fryktet veien.

- Hørte raset

Ole Martin Hansen har selv opplev ras på nært hold

Ole Martin Hansen var nær ved å bli tatt av ras i fjor. - Jeg hørte buldring fra fjellsiden og stoppet bilen, forteller han.

Foto: Lene Klovning Jørpeland / NRK

Ole Martin Hansen er en av de som har opplevd ras på nært hold. Det skjedde i fjor. Han forteller at han hørte buldring fra fjellsiden:

- Jeg så opp i skråningen, stoppet bilen, og så kom raset, bare ti meter fra meg. Isen deiste i bakken, og en halv meter is dekket veien, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video nsps_upload_2010_3_10_18_3_28_390.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hansen har bodd i Bjørheimsbygd i Strand i snart 30 år, og kjører ofte på riksvei 13 ved Tysdalsvatnet. Det er enkelte strekninger som er spesielt utsatt for ras, forteller han.

- Jeg vet akkurat hvor rasene kommer, og ser opp når jeg kjører. Men det er klart at en dag så har du uflaks om du ser opp eller ikke, sier han.

Krever strakstiltak

Bilen ble truffet av store isblokker

To personer satt i bilen som ble truffet av raset tirsdag kveld. En mann mistet livet.

Foto: Magne Holthe

Ordfører Bjørn Laugaland i Hjelmeland har lenge vært redd for at ras på riksvei 13 vil kreve menneskeliv. Nå krever han sikring av veien.

- Dette er fryktelig, og helt meningsløst. Det sier ordførereren.

Like før jul i fjor gikk det også et snøskred på riksvei 13 ved Tysdalsvatnet. Da var veien stengt i en lengre periode.

Laugland har fått mange telefoner fra folk som er bekymret for ras den siste tiden, og etter ulykken i går, krever han strakstiltak.

- Det blir bevilget en milliard i året til rassikring, og vi står i kø for å få penger. Men når slikt skjer så bør vi få hjelp til å sikre veien med en gang, sier han.

LES OGSÅ: Mer penger til rassikring

Stengt i flere dager

Riksvei 13 vil være stengt i flere dager etter dødsraset

Riskvei 13 ved Tysdalsvatnet vil være stengt i flere dager.

Foto: Lene Klovning Jørpeland / NRK

Riksvei 13 ved rasstedet vil være stengt i flere dager.

Geologer var onsdag morgen på vei til rasstedet. Vegvesenet ønsker også å undersøke fjellsiden med helikopter, men tåke gjør foreløpig det umulig.

- Isen, som henger i fjellveggen, vil rase ned. Vi tar ingen sjanser på å åpne veien slik som situasjonen er nå, sier byggeleder i Statens vegvesen Mona Vareberg .

Veien, mellom Strand og Hjelmeland, blir brukt av mange pendlere. Det blir satt opp ekstraferje mellom Hjelmeland og Tau. det blir også satt opp hurtigbåt fra Nesvik, Hjelmeland og Ombo til Tau.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.