Hopp til innhold

Skal dette bli Arendal kommune?

Fylkesordføreren i Aust-Agder vil slå sammen kommunene Arendal, Grimstad og Froland.

Grimstad sentrum

I dag er dette Grimstad, men om sju-åtte år kan det godt ha blitt til Arendal, om fylkesordføreren i Aust-Agder får det som han vil.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Sammenslåing av kommunene skal balansere virkningen av den store befolkningkonsentrasjonen i Kristiansands-regionen, sier fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H).

Bjørgulv Sverdrup Lund (H)

Fylkesordføreren i Aust-Agder, Bjørgulv Sverdrup Lund.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er ikke for å konkurrere med Kristiansand, men for å forsterke virkningen slike store befolkningskonsentrasjoner får.

– Dette blir akkurat som et bål. Du får ikke et bål av én vedkubbe alene, sånn som Kristiansand er. Du må ha noen rundt også for å få en forsterkning.

– Da tror jeg ei sammenslåing av disse kommunene vil forsterke østre del av vår landsdel, men også forsterke landsdelen totalt sett, sier Sverdrup Lund til NRK.

Vi ha store kommuner

Han vil ha store, robuste kommuner som kan overta fylkeskommunenes oppgaver. Og han mener utviklinga av Agderbyen er vesentlig for utviklinga i landsdelen.

Sverdrup Lund er klar på at en eventuell kommunesammenslåing ikke vil komme med det første.

– Det er helt sikkert at dette kommer til å ta tid. Realistisk sett tror jeg det i politikkens verden ligger et par valgperioder fram. Dersom vi får et regjeringsskifte til høsten, med Høyre i posisjon, så vil det kunne gå raskere. Kanskje man kan få til et nytt kommunenorge i løpet av en sju-åtte år.

Forventer motstand

Fylkesordføreren i Aust-Agder tror Grimstad-ordføreren er åpen for en slik sammenslåing, men regner med at utspillet hans blir mottatt som de fleste kommunesammenslåingsspørsmålene.

– Det blir en stri debatt med mye motstand, men at det er en nødvendig utvikling, det er jeg sikker på. Det ligger i politikken at man må se når nødvendige reformer er på sin plass, og det mener jeg at de er nå.

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %