Hopp til innhold

Oppretter tilsynssak etter kreftoperasjoner

Fylkeslegen i Vest-Agder har besluttet å opprette tilsynssak etter de mange tarmkreftpasientene som måtte reopereres i Arendal.

Operasjonsavdeling Sørlandet sykehus Arendal

Operasjonsavdeling Sørlandet sykehus Arendal: Her måtte, ifølge sykehuset selv, 18 av 92 tarmkreftpasienter reopereres i 2011 og 2012.

Foto: NRK

Agderposten meldte i ettermiddag at det nå er bestemt at det åpnes tilsynssak etter de mange tarmkreftpasientene som måtte reopereres i Arendal.

Fylkeslege Kristian Hagestad sier han ikke tror det kommer som en overraskelse for sykehuset at det åpnes tilsynssak nå.

Kristian Hagestad

Fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder varsler tilsynssak mot Sørlandet sykehus.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Vi har fulgt denne saken fra før den kom i media. Nå vil vi be sykehuset om å redegjøre nærmere for endel forhold, og hvordan de i fremtiden vil sikre faglig forsvarlighet når det gjelder behandling av pasienter med tarmkreft, men også pasienter som skal opereres i buken av andre årsaker, sier Hagestad til NRK.

– Nå har vi vurdert det slik at vi vil gå videre og be om en del spesifikk informasjon utover tallene som foreligger i dag, sier fylkeslegen til Agderposten.

LES: – Mitt råd er å stanse denne typen kirurgi i Arendal

LES: Færre pasienter er reoperert

Tallene justert

Sykehuset meldte selv på sine hjemmesider 18. mars at 11 av 33 pasienter som ble operert for tarmkreft i Arendal i 2011, måtte opereres på nytt på grunn av komplikasjoner.

Sist uke ble antall pasienter som måtte reopereres justert til 18 av 92 ved sykehuset i Arendal i 2011 og 2012, etter at kirurg og rådgiver ved Bærum sykehus, Halvor Gude, hadde hatt en ekstern gjennomgang av journalene.

Det var en arbeidsgruppe med leger fra Arendal, Kristiansand og Flekkefjord som jobbet frem denne delrapporten i forbindelse med arbeid med en handlingsplan for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus.

Ifølge fylkeslege Kristian Hagestad må sykehuset redegjøre for hvordan de skal hindre at dette kan skje igjen.

Han håper at arbeidet fremover vil sikre en nødvendig tillitt til Sørlandet sykehus.

– For de pasientene som har blitt påført problemer knyttet ekstra operasjoner er dette alvorlig, og gir all grunn til å beklage. Nå ønsker vi å sikre den nødvendige tillitt til sykehuset i alle sine enheter, sier han.

Overordnet nivå

Det er fylkeslegen i Vest-Agder som har tilsyn med Sørlandet sykehus i saker som gjelder hele helseforetaket på et overordnet nivå.

Skulle det bli aktuelt å opprette tilsynssaker på bakgrunn av enkelte pasienters behandlinger, vil det bli fylkeslegen i Aust-Agders oppgave.

LES: Dramatisk mange må opereres på nytt

LES: Ser alvorlig på tarmkreft-saken

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %