Hopp til innhold

– Omsetningsapparat for narkotika

Ordføreren i Kristiansand vil ha tiggerne ut av byen så fort som mulig. Han mener det er uakseptabelt at enkelte tiggere selger narkotika på gata i Kristiansand.

Politiet er bekymret over utviklinga av salg av narkotiske tabletter på åpen gate i Kristiansand. Flere NRK har snakket med innenfor rusmiljøet forteller om oppsøkende salg av tabletter blandt tiggere i Markensgate.

SE VIDEO: Ordfører Arvid Grundekjøn (H) vil forby tigging. Han mener man må legge seg på en restriktiv linje, selv om det bare er et fåtall tiggere som selger piller.

Enkelte tiggere er et levende omsetningsapparat for narkotika, mener ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H).

Flere kilder bekrefter overfor NRK at enkelte tiggere selger narkotika i Markensgate. En tidligere rusmisbruker forteller at han bare kunne gå bort til tiggerne å spørre om vitaminer, så fikk han kjøpt narkotika.

Grundekjøn mener et forbud mot tigging er på høy tid.

– Det er et veldig kjent omsetningsapparat for narkotika. De som har dette problemet vet at de har sikre leverandører i tiggerne. Det viser jo med all tydelighet at vi nå må få fortgang i å løse dette problemet gjennom en forbudslinje, sier Grundekjøn.

Vanskelig for de andre tiggerne

Tiggernes talsmann, presten Christoforos Schuff, sier også han vet at det selges narkotika, men at dette bare gjelder et fåtall av tiggerne.

Christoforos Schuff

Christoforos Schuff sier tiggerne er bekymret for at de som selger tabletter ødelegger for alle de andre.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Flere av dem som tigger har kommet til meg og sagt at det er noen som driver med dette, og ber om hjelp til å få dem til å slutte. De sier jeg må snakke med dem, fordi de gjør det vanskelig for de andre som er her av en annen grunn, sier Schuff.

Selv om Schuff advarer mot å skjære alle over en kam, mener Grundekjøn likevel at tiggerne må bort, alle som en.

– Vi må ta visse beslutninger for å beskytte borgerne i vår by, og dessverre er det sånn at vi må legge oss på en restriktiv linje etter mitt syn.

– Vi må selvfølgelig hjelpe de nødlidende menneskene, men jeg tror det må gjøres primært i deres hjemland, sier Grundekjøn.

Vil ta de som langer

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) har hatt et annet syn på saken.

Jørgen Kristiansen

Jørgen Kristiansen (KrF) mener de som blir tatt for å selge tabletter må sendes ut av landet.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

– I de fleste saker er det ikke lett å skjære alle mennesker over en kam. Her er det noen som har en oppførsel som er uakseptabel, men det er også mennesker som er i dyp nød, og den balansen synes jeg det er vanskelig å håndtere, sier Kristiansen.

KrF har lagt forholdene til rette for at tiggerne kan være i Kristiansand, blant annet ved å sette opp ei tiggerbrakke med dusj og toalett. Han synes det er trist å høre at folk som ønsker å bli rusfrie oppsøkes med tilbud om stoff.

– Det er helt uakseptabelt og det er definitivt en politisak. Dersom noen blir tatt for dette så bør de snarest mulig ut av landet.

– Omfanget har økt

Politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo, er bekymret for utviklinga han ser rundt tiggere som selger narkotika på åpen gate i sentrum.

Ole Hortemo

Politistasjonssjef Ole Hortemo mener nye tiggere som er kommet til Kristiansand den siste tiden driver mer utstrakt omsetning av narkotika.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Vi er bekymret for den utviklinga vi har sett. Vi har hatt en god del tiggere her over flere år, men i år har vi fått flere meldinger om at de pusher tabletter, sier Hortemo.

Han mener omfanget av dem som selger tabletter har økt den siste tida.

– Det har kommet flere tiggere til byen i det siste og det virker som om en del av dem som har kommet driver mer utstrakt omsetning av narkotika enn tidligere.

Han sier politiet har hatt spanere ute den siste tida og sier de vil bruke flere ressurser på dette framover på grunn av utviklinga.

– Dette er kriminalitet som vi må satse på å bekjempe. Tigging i seg selv er ikke ulovlig, men at de omsetter narkotika har vi nulltoleranse på, sier Hortemo.

Mener tiggerne tar over markedet

Ronny Bjørnestad

Ronny Bjørnestad mener pille-pushinga fra enkelte av tiggerne er blitt mer aggressiv.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Ronny Bjørnestad, som jobber med rusmisbrukere i Prolar-prosjektet, sier mange narkomane forteller om aggressiv pille-pushing fra enkelte tiggere.

Han sier tiggerne er i ferd med å ta over hele markedet.

– Det er mye piller til salgs og noen opplever det som vanskelig å gå i Markens rett og slett, sier Bjørnestad.

Pillene som selges på gata tas med fra tiggernes hjemland, hvor de kan være lovlige, og selges til høy pris på gata i Kristiansand.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 0,9 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %