Hopp til innhold

Må vike for trafikkofre

Ofre med hjerneskade etter trafikkulykker prioriteres høyere enn andre hjerneskadde på spesialist-sykehuset i Kristiansand.

sykepleier og pasient

Kø: Når det er mange ulykker, blir det kø i spesialisert rehabilitering. Da er det trafikkofre som prioriteres. (Arkivfoto/Illustrasjon)

Foto: NRK

Pasienter med slag-sykdommer, kvelning og forgiftning - slik som i Kvinesdal-ulykken - må vike for trafikkofre i kampen om spesialist-rehabilitering.

Det bekrefter direktør Jørn Jacobsen ved Sørlandets spesialsykehus for rehabilitering i Kristiansand.

- Når det er mange ulykker, så blir det kø. Da må noen vente under litt mindre optimale forhold enn å få en høyspesialisert rehabititerng når de trenger det, medgir Jacobsen.

- Det er først og fremst på grunn av potensialet for forbedring, som er noe bedre hos de som har akutt-skader. Da synes vi det er riktig at de blir prioritert foran de som har litt "mindre" potensiale, sier Jacobsen.

En sengeplass i høyspesialisert rehabilitering koster hele tre milolioner kroner. Med et økende antall ulykker, vil Helse Sør-Øst prioritere traumatisk hjerneskadde, blant annet trafikkofre.

Fikk plass

I mai i fjor ble en 19-åring alvorlig hjerneskadet av oksygenmangel. Unggutten hadde på en måte flaks når han ble alvorlig hjerneskadet av oksygenmangel i fjor. I mai 2007 fikk han en kostbar plass ved spesialsykehuset for rehabilitering i Kristiansand.

Hadde skaden oppstått i år, ville han neppe fått plass ved spesialsykehuset, fordi det er ikke nok plasser i spesialist-rehabiliteringen.

Mirakel

Pappa Ole Moen forteller om et mirakel.

- Vi følte lenge når han lå i koma at vi hadde mistet sønnen vår. Nå ser vi at han begynner å komme tilbake, ved at han sier hei pappa når jeg kommer inn døra. Det er veldig moro, forteller en sjeleglad far.

Etter to måneder i koma, fikk både foreldre og barn livet igjen.

- Øyeblikkelig så vi utrolig fremgang. Han er oppe å går, og greier å komme seg over gulvet i et rom, forteller Moen.

19-åringen er i samme gruppe som dem som ble kullosforgiftet under Norway Rock Festival, de som overlever kvelning, og ulike typer slagrammede.

De er ikke prioriterte pasienter.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 1,1 kr
Dyrest kl. 19 1,65 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %