Hopp til innhold

Kommunen overtar bryggeriet

Kommunale penger skal sikre fortsatt drift av bryggeriet i Arendal.

Arendals Bryggeri
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Politikerne i Arendal vil kjøpe bygningen og tomta til Byggeriet Ringnes AS på Stoa for å sikre videre drift av det lokale bryggeriet. Det ble klart i ettermiddag.

- Nå har vi blitt enige om at Arendal kommune kjøper opp eiendommen på 80 mål av bryggeriet, sier orfører Torill Rolstad Larsen.

Prisen er på 26 millioner kroner.

Men rådmannen i Arendal går i mot at kommunen kjøper tomta og bygnignen.

Leies ut til bryggeriansatte

Ringnes Brygger AS vil ikke drive videre i Arendal og de ansatte prøver å finne løsninger for å sikre driften. Nå vil kommunen leie ut bygningene til de ansatte som vil overta driften av bryggeriet.

Ansatte tar over bryggeri

Bryggeriet er den eldste bedriften i Arendal, og det kommunale eiendomskjøpet gir positive signaler til fortsatt produksjon, sier fabrikksjef Torstein Paulsen.

- Det betyr at vi er ett skritt nærmere en god løsning og fortsatt drift på Stoa, sier Paulsen.

Avviser gambling med penger

Men fortsatt drift av bryggeriet er likevel ikke den viktigste årsaken til at kommunen vil kjøpe eiendommen - skal vi tro ordføreren.

- Vi kjøper eiendommen først og fremst fordi vi investerer i en attraktiv eiendomsmasse. At vi bevarer arbeidsplassene er en del av det - men først og fremst så er vi eiendomsbesittere, sier Torill Rolstad Larsen.

Ordføreren avviser at kjøpet er risikabelt

- Dette er ikke gambling med penger - rett og slett fordi det er en investering i eiendom på Stoa som vi får for en rimelig penge. Og jeg er ganske sikker på at disse pengene aldri kan gå tapt, sier hun.

For stor risiko

Rådmannen i Arendal, Harald Danielsen, sier at han klart se verdien i å sikre videreføring av aktiviteten ved bryggeriet når Ringnes AS avvikler sin virksomhet. Men han er likevel uenig med ordføreren og råder politikerne til å si nei til tilbudet fordi risikoen er for høy og de prinsipielle forholdene for krevende.

Risikoen knytter seg til at bryggeriet ikke vil makte å betale leien, og at Arendal bystyre i neste omgang kan komme under press for å frafalle leie for å redde bryggeriet. Han viser også til at andre virksomheter i kommunen vil forvente tilsvarende løsninger.

Etter møtet mellom de ansatte som vil overta bryggeriet og de politiske toppene i Arendal onsdag ettermiddag tyder imidlertid alt på at bystyret kjøper bryggeribygningen og tomta på Stoa når neste bystyremøte 20 april.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 1,1 kr
Dyrest kl. 19 1,65 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %