Hopp til innhold

Skal beskytte mot tvangsekteskap

Kristiansand kommune skal opprette tre boliger for personer som er tvangsgiftet, eller som blir truet med tvangsekteskap.

Tvangsgifte

Kristiansand kommune har fått over 4,1 million kroner til å opprette hemmelige boliger for ungdom som er i fare for å bli tvangsgiftet (Illustrasjonsfoto).

Foto: Aina Skogseid / NRK

Boligene skal tas i bruk fra 1. juli 2010 og skal være for unge kvinner, menn og kjærestepar som må leve i skjul.

Enhetsleder Inger Ingebretsen sier kommunen og politiet skal ha ansvar for å beskytte unge mennesker som har rømt fra andre deler av landet.

– Vi ønsker å gi et godt tilbud til personer som er i en svært vanskelig situasjon. Dette er et tilbud for unge mennesker over 18 år som er utsatt for tvangsgifte eller trusler om tvangsgifte, sier enhetsleder Inger Ingebretsen i Vågsbygd helsetjeneste, som skal administrere tilbudet.

Hemmelig adresse

Hvor i kommunen de tre plassene skal etableres, skal holdes hemmelig av hensyn til brukernes sikkerhet og anonymitet. Boligene blir trolig i et kollektiv.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet tok kontakt med kommunen i fjor sommer, og ba den om å søke midler til et tilbud for denne gruppa. I desember fikk kommunen 4 175 000 kroner for å drive prosjektet i en toårsperiode. Pengene er ment å dekke alle utgifter med prosjektet.

– På hvilken måte skal kommunen beskytte dem som trenger å leve i skjul?

– Vi må bli litt kjent med disse og finne ut hvilket beskyttelsesbehov de har. Samtidig vil vi ha ei personalgruppe som vil være der for de som får dette botilbudet. Vi vil også ha et samarbeid med politiet og andre i hjelpeapparatet for å i størst mulig grad gi dem en trygghet der de skal være, sier Ingebretsen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,84 kr
Dyrest kl. 08 1,2 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %