Hopp til innhold

Slik opererer innbruddstyvene

– Alarm skremmer sjelden tyvene vekk, det er flere andre måter å sikre huset sitt på, sier en innsatt i Kristiansand fengsel. Her forteller han hvordan tyvene tenker og opererer.

Innsatt Kristiansand fengsel

Denne mannen sitter fengslet i Kristiansand. Han mener han vet hvilke hus som er mest utsatt for innbrudd og gir huseiere og politi råd om hvordan tyvene kan stoppes.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Den voldsomme innbruddsbølgen de siste ukene har fått mange sørlendinger til å vokte sine hus og eiendeler ekstra godt. Mange lurer på hva som skal til for mest effektivt for å stoppe tyven fra å ta seg inn i huset.

Gjør det så vanskelig som mulig å komme inn i huset, er rådet fra en domfelt innbruddstyv.

– Alarm er ikke nok

– Jeg tror egentlig ikke alarm er så veldig avskrekkende. Det som virke mye mer effektivt er at dører og vinduer sikres, blant annet at vinduer og i dørvinduer ikke ligger så nært smekklåsen på innsiden at folk lett kan betjene den gjennom knust vindu fra utsiden.

Det forteller en mann som har godt kjennskap til husinnbrudd. Han er domfelt og soner nå straffen sin i Kristiansand fengsel. NRK møtte mannen, som vil være anonym, i fengselet i ettermiddag.

Jo lengre tid det tar å bryte seg inn - jo mindre attraktivt er huset for tyvene, sier mannen.

– I steden for bare en vanlig smekklås, så kan folk også montere nøkkellås på innsiden slik at døra bare kan betjenes med nøkkel. I det store og det hele er det lurt å gjøre det slik at det tar tid å komme inn, sier han.

Kjenner politiets bevegelser


Mannen gir oss et innblikk i hvordan tyver opererer og tenker. Blant annet forteller han at det ikke er noe problem å skafffe seg oversikt over politiets bevegelser.

– På Sørlandet er bebyggelsen dels spredt i mindre bygder. Det er relativt enkelt å skaffe seg oversikt over politiets kapasitet til enhver tid, antall patruljebiler som er ute, politidistriktets størrelse osv, sier han.

I tillegg til kunnskap om det lokale politiet, har tyver oversikt over veinettet og muligheten til å stikke raskt av fra åstedet.

– Infrastrukturen her er oversiktelig. Det skal ingen "Einstein" til for å klare å komme seg vekk. Man benytter veier hvor man raskt kan komme seg ut av distriktet når poltiet kommer - hvis de kommer. Og man bør kjenne frekvensene av patruljebilene til det enkelte alarmselskap, sier mannen.

– Tyver får tips fra Norge

"Vår" mann i fengselet tror det er utenlandske bander som kommer til Norge, gjennomfører innbruddene, og forsvinner raskt igjen med utbyttet. Og han tror de får opplysninger fra egne landsmenn som oppholder seg i Norge.

– Jeg tror det er profesjonelle folk som står bak. Jeg tror mye av den ekspertisen blant disse kommer fra folk som allerede er sesongetablert her i Norge og som gir informasjon til venner og bekjente landsmenn i hjemlandet. De forteller nok at her er det "rich pickings.

Målet er å stjele relativt små ting som lett kan selges videre.

– Hvitevarer er ute, nå er det smykker, små verdigjenstander, bankkort og kontanter. Ting som de raskt kan skjules og som ikke er plasskrevende.

Anbefaler jernring

Mannens råd til politiet er å lage en jernring rundt åstedet like etter at tyveriet har skjedd.

– Jeg vil tro at et system hvor politiet klarer å lukke en ring rundt åstedet er mest effektivt. For noen år siden hadde Follo-politiet en aksjon hvor de som må å stoppe alle biler som var i trafikk i Indre Østfold etter klokka 24 om natta - og jeg vet at de fikk has på en god del som hadde begått innbrudd eller var på vei til innbrudd.

Folk er redde

Hittil har ikke politiet klart å sette stopp for tidenes innbruddsbølge, det har fått ellers sindige sørlendinger til å bevæpne seg.

Etter nærmere 70 innbrudd og innbruddsforsøk i løpet av en uke, selger sportsbutikkene mer balltrær enn noen gang. Se video!

Video Folk bevæpner seg mot tyver

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %