Hopp til innhold

Vil bedre myke trafikanters hverdag

Statens vegvesen Region sør går nye veier for å hjelpe de myke trafikantene. En billedkunstner og en gruppe engasjerte ungdommer bruker sterke virkemidler for å fortelle politikere at det trengs bedre tiltak.

Video Tagger for tryggere trafikk

– Vi gjør det fordi vi vil gi et signal til politikerne om at de må ta hensyn til myke trafikanter. Vi blir ikke sett og det er flere farlige kryss i Kristiansand hvor veldig mange kan risikere å bli påkjørt, sier leder i Kristiansand ungdomsutvalg, Caroline Nguyen, samtidig som hun tagger en død person.

26 drept - 124 hardt skadd

Fra januar til november i år har 26 myke trafikanter blitt drept i trafikkulykker i Norge og 124 hardt skadet. Det mener ungdommene, Caroline Nguyen og Lucas Didrik Haugeberg, fra Kristiansand ungdomsutvalg er alt for mange, og krever bedre tilrettelegging snarest.

– Det er vi som skal leve om 50 år, de voksne er døde da. Jeg vil ikke dø i et farlig kryss når jeg sykler til trening, sier Caroline Nguyen.

Med spraybokser tagget de døde personer ved det de selv kaller farlige kryss i Kristiansand. Samtidig gjorde en annen gruppe det samme på andre siden av byen.

– Det viser at vi ungdommer også har meninger og at vi er villige til å gjøre noe for samfunnet, sier Lucas Didrik Haugeberg.

Tror på forandringer

Ungdommene som er med i det kommunale ungdomsutvalget i Kristiansand tror taggingen vil gi resultater.

– Absolutt, og hvis politikerne hører på oss, tror jeg de vil gjøre noe med kryssene, sier Ngyuen.

Det er billedkunstneren Roald Andersen d.y. som har engasjert ungdommene.

– Jeg synes dette er en fin måte der ungdommen får si i fra på sin måte, sier kunstneren til NRK.no.

Godt samarbeid

Billedkunstneren er leid inn i samfunnsseksjonen til Statens vegvesen, for å komme med nye innspill og tanker rundt samfunnsarbeidet.

– Han utfordret oss på å la ungdommene utvikle sitt eget utrykk og sine egne innspill til oss, i stede for at vi presser dem inn i vår form som passer oss. Så han (Roald Andersen d.y.) har fått frie tøyler med arbeid mot ungdom slik at de fikk gitt sitt eget utrykk til politikerne, sier prosjektleder Gunnar Ridderstöm i Statens vegvesen.

– Jeg synes det har vært spennende å jobbe med dem, men det er jo et litt tungrodd system. Mange ting vi har hatt lyst til å gjøre har ikke blitt noe av, men her kjører vi på og tar støyten etterpå, sier Andersen.

– Flere burde gjøre det samme

Nå anbefaler prosjektlederen andre i næringslivet til å gjøre det samme, hvis de ønsker å øke bevistheten i arbeidet.

– Men hvis de bare vil være på stedet hvil og ønsker underholding bør de ikke ta inn Roald Andersen. For da er man nødt til å forholde deg til en annen virkelighet, sier Ridderström.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %