Hopp til innhold

– Helt uakseptabelt å ta betalt av fødende

KrFs nestleder Dagrun Eriksen mener regjeringa må sørge for at det blir gratis å føde barn for alle som oppholder seg i Norge.

Dagrun Eriksen
Foto: Hans H. Bjørstad

Stortingspolitiker for KrF, Dagrun Eriksen, reagerer på at Sørlandet sykehus krever 17 000 kroner i betaling av ei kvinne fra Etiopia som fødte på sykehuset i Kristiansand.

Kvinnas mann har oppholdstillatelse i Norge, men kona fikk endelig avslag på asylsøknad mens hun var gravid.

Eriksen mener det er hårreisende at paret skal få ei regning fra sykehuset etter fødselen.

– Her må Helsedirektoratet og regjeringa ordne opp. Vi kan ikke ha et samfunn som er sånn at når man skal føde, så regnes ikke det som nødvendig helsehjelp.

– Jeg er forundret over at Kari Henriksen (AP) sier at sånn må man regne med å ha det. For KrFs del er det uakseptabelt, sier Eriksen.

– Kan ikke ha et sånn samfunn

Helse- og omsorgsdepartementet kom med nye forskrifter i sommer, som gjør det mulig for sykehusene å ta betalt for helsetjenester av personer uten lovlig opphold i Norge.

Eriksen mener det ikke kan være meninga at fødsler skal omfattes av denne forskriften.

– Man beveger seg i noen vanskelige saksfelt her. Men en fødsel kommer, og den vil være akutt i det den kommer.

– Det er en helt annen sak når det gjelder planlagte operasjoner, hvor det ikke er fare for liv og helse. Men vi kan ikke ha et samfunn som tvinger folk til farlige hjemmefødsler, sier Eriksen.

Skylder ikke på sykehuset

Fylkeslegen i Vest-Agder frykter at saker som den i Kristiansand kan føre til flere utrygge hjemmefødsler for asylsøkere som har fått avslag.

– Når fylkeslegen er så tydelig på at han mener det er en fare for flere hjemmefødsler – med den helserisikoen det medfører – kan vi ikke ha det sånn. Det er regjeringas ansvar å rydde opp i dette, sier Eriksen.

Hun viser til en lignende sak i Flekkefjord, der sykehuset snudde og trakk regninga. Hun mener sykehuset i Kristiansand ikke nødvendigvis kan klandres.

– Jeg belemrer ikke sykehuset, for de har helt sikkert lov til å ta betalt. Det er regjeringa som må ta et klart standpunkt her: Vil vi ha et sånt samfunn? Det blir et kaldt samfunn om mennesker må betale for nødvendig helsehjelp.

Vil ha svar av ministeren

Eriksen vil nå ta saken videre og spørre helseministeren om hun vil endre regelverket.

– Så lenge mennesker er i landet vårt, har vi et ansvar etter internasjonale konvensjoner til å gi dem nødvendig helsehjelp. Jeg mener fødsler går inn under dette begrepet og at vi må ta den regninga.

– Jeg vil spørre helseministeren om hun vil ta initiativ til å endre regelverket sånn at vi har en human behandling av de som er her. Vi skal ha en streng asylpolitikk, men vi skal ha en human behandling av de som er her, sier Eriksen.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,63 kr
Dyrest kl. 07 1,36 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 3,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,4 kr En vask
  • Varmeovn 0,8 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %