Hopp til innhold

Sex-anmeldelse i Frp

Bystyrepolitiker Beate Helland (Frp) i Kristiansand har politianmeldt stortingsrepresentant Henning Skumsvoll fra Vest-Agder Frp for å ha utnyttet henne seksuelt.

Beate Helland

Bystyrepolitiker Beate Helland har anmeldt partikollega Henning Skumsvoll for å ha utsatt henne for vedvarende seksuell trakassering.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Helland anmelder Skumsvoll for å ha seksuelt utnyttet henne til samleie på Farsund Fjordhotell i november 2008.

Hun har også anmeldt Skumsvoll for seksuell trakassering ved to tilfeller i mai 2009, og hevder hun har et vitne til hendelsene.

Helland skriver i en e-post til NRK at:

« Jeg understreker at samleiet 22. nov. 2008 IKKE var frivillig slik motparten hevder, men jeg var ikke i stand til å motsette meg det pga. for mye alkohol.»

Hun sier saken er en stor belastning for henne, og karakteriserer seg selv som et offer for overgrep.

Hun tok kontakt med advokat i saken i mars i år, fordi hun følte at hun ble syk av hendelsene, og måtte gjøre noe i saken.

Ville betale erstatning

Stortingsrepresentant Henning Skumsvoll

Stortingsrepresentant Henning Skumsvoll avviser påstandene fra partikollega Beate Helland om seksuell trakassering.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Helland sier til NRK at hun og Henning Skumsvoll har forsøkt å komme til en enighet via advokater i denne saken, for å unngå medieoppslag.

– Henning og jeg har lenge forsøkt å komme til en overenskomst via advokater for å slippe medieskandale. Det har ikke lykkes, skriver Helland i e-posten til NRK.

Ifølge overenskomsten, som skulle undertegnes av de to, og som NRK har fått tilgang til, ville Henning Skumsvoll betale 62.500 kroner i erstatning til Beate Helland, under forutsetning av at Beate Helland ikke på noe tidspunkt skulle kommentere saken offentlig.

Da måtte hele erstatningssummen betales tilbake til Skumsvoll.

– Mitt ståsted har vært at Henning skal erkjenne ansvar for det han har gjort og betale erstatning. Henning har på sin side vært mer opptatt av å ikke erkjenne skyld, men var villig til å kjøpe min taushet med penger, noe som var betingelser ikke jeg kunne gå inn på, da det smakte mer av bestikkelse enn av erstatning, sier Helland.

– Grunnløse påstander

Andreas Bjørn Salvesen

Advokat Andreas Bjørn Salvesen sier til NRK at påstandene fra Beate Helland er ukorrekte i fremstillingen av saken.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Henning Skumsvoll tar avstand fra påstandene til partikollega Beate Helland.

Til Fædrelandsvennens papirutgave tirsdag sier Skumsvoll at påstandene er grunnløse.

– Påstandene er grunnløse. Jeg synes det er spesielt at mitt navn trekkes frem. Dømmes jeg kan dere henge meg ut med navn. Men jeg har ikke gjort noe galt. Utover det får dere snakke med min advokat, sier Skumsvoll til avisen.

NRK har fått tilgang til et brev som Skumsvolls advokat, Andreas Bjørn Salvesen, sendte til Beate Helland den 7. juni i år, og advokat Salvesen bekrefter i dag overfor NRK innholdet i brevet.

Her skriver advokat Salvesen at fremstillingen til Helland er ukorrekt på vesentlige punkter.

«Det er ukorrekt når det anføres at Skumsvoll hadde sex med henne. Det var Beate Helland som hadde sex med ham. Seansen fant sted etter Beate Hellands ønske. Partene hadde felles frokost dagen deretter, og episoden utløste intet fra hennes side før i mai/juni 2009», skriver Salvesen i brevet.

– Jeg avventer nå å få en kopi av siktelsen med vedlegg. Så skal jeg ha en prat med Skumsvoll. Vi vil så lage en forklaring som vi skal sende til politiet, som viser hva som har skjedd, sier Salvesen til NRK tirsdag ettermiddag.

– Frp har behandlet saken

Beate Helland skriver i sin anmeldelse at Frp sentralt kjenner til saken, og har behandlet den.

«Frp sentralt har behandlet saken i sitt organisasjonsutvalg, og de anbefaler meg å anmelde forholdet. Frp sentralt har ikke vist vilje til støtte – de anbefaler kun anmeldelse, og vil ikke ta parti i saken», heter det i anmeldelsen fra Helland til politiet.

Nestleder i Frp, Per Arne Olsen, bekrefter overfor Dagbladet at ledelsen i partiet ble varslet av Beate Helland om påståtte sexovergrep på Sørlandet.

– Jeg husker ikke nøyaktig dato, men så vidt jeg vet ble vi gjort oppmerksom på saken et godt år etter den første hendelsen i 2008. Så vidt meg bekjent ble begge involverte parter da kontaktet. De ble tilbudt å snakke, men samtalene ble avlyst da de hadde hatt et møte lokalt. Jeg satt igjen med et inntrykk om at de var kommet til enighet om hvordan saken skulle håndteres, sier Olsen til avisen.

Politiet vil nå gjennomgå anmeldelsen fra Beate Helland for senere å avgjøre om man skal starte etterforskning.

– En trist sak

Tor S. Utsogn

Gruppeleder for Frp i Kristiansand, Tor S. Utsogn, betegner denne saken som trist.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Gruppeleder i Frp i Kristiansand, Tor S. Utsogn, sier til NRK at dette bare er en trist sak.

– Nå som saken er ute i offentligheten, så blir det bare tapere her, sier han.

– Hvordan har dere håndtert saken?

– Vi ser på dette som en sak mellom to voksne mennesker. Dersom det har skjedd noe straffbart må politiet inn i bildet. Derfor har partiet anbefalt å politianmelde saken, sier Utsogn.

– Skader dette Fremskrittspartiet?

– Jeg tror ikke det. Dette handler om to private mennesker hvor begge er medlem av Frp, men dette er ikke en partisak, men en privat sak, sier han.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %