Hopp til innhold

Politiet henlegger Skumsvoll-saken

Politiet henlegger saken mot stortingspolitiker Henning Skumsvoll (Frp) og kommer ikke til å etterforske påstander fra bystyrepolitiker Beate Helland (Frp) i Kristiansand om overgrep og seksuell trakassering. Helland varsler at hun vil ta saken videre.

Henning Skumsvoll

Beate Helland i Kristiansand Frp anmeldte stortingspolitiker og partifelle Henning Skumsvoll for overgrep og sex-trakassering. Forholdene vil ikke bli etterforsket.

Voldtektssaken fra 2008 er henlagt, mens episodene fra 2009 er foreldet, opplyser politiadvokat Ingrid Thorsen ved Agder politidistrikt til NRK onsdag formiddag.

– Dette var ikke en voldtekt

Ingrid Thorsen

Politijurist Ingrid Thorsen sier politiet ikke vil etterforske noen av forholdene.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Mandag kveld brast nyheten om at Helland hadde anmeldt Skumsvoll for en voldtekt i 2008 og to tilfeller av seksuell trakassering i 2009.

– Politiet har tatt stilling til opplysningene fornærmede har inngitt i sin anmeldelse og vi har besluttet å ikke iverksette etterforskning og henlegger saken, sier Thorsen til NRK.no.

Helland har sagt at hun var ute av stand til å motsette seg samleiet på hotellet i Farsund på grunn av overstadig beruselse. Dette mener politiet, basert på Hellands egen forklaring, er uriktig.

– Når det gjelder hendelsen fra 2008, som er anmeldt som en voldtekt, så finner vi ut ifra fornærmedes egen beskrivelse av det faktiske forhold at det ikke på noen måte fyller vilkårene for voldtekt i straffelovens forstand, sier Thorsen.

Mener Helland kunne gjort motstand

Politiet mener det ikke er grunn til å tro at Henning Skumsvoll fikk gjennomført samleiet med Helland ved bruk av vold eller truende adferd.

– Saken er vurdert opp mot at fornærmede skal ha vært ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av bevisstløshet eller andre grunner. Ut fra det alternativet, så mener vi vilkårene (for voldtekt, journ. anm.) ikke er oppfylt, sier Thorsen.

Ifølge politiadvokaten går de to tilfellene av påstått seksuell trakassering i mai 2009 inn under straffelovens 201. ledd. Disse sakene blir foreldet etter to år.

– Sånn at det ble foreldet i mai 2011, sier Thorsen.

– Jeg er lettet

Henning Skumsvoll er lettet over at politiet ikke vil etterforske sex-anklagene videre.

– Jeg er fornøyd med at politiet kommer til samme konklusjon som meg og min advokat, om at det ikke er noen straffbare forhold å etterforske Jeg er lettet over resultatet, sier Henning Skumsvoll til NRK.no.

– Jeg tenker nå at alle involverte i denne saken kunne vært foruten dette som har skjedd mandag, tirsdag og en liten del av onsdagen, sier Skumsvoll, med henvisning til mediestormen.

Tunge dager

Nå vil han koble ut og få saken på avstand.

– Nå sitter jeg og leser VGs detaljerte oppslag. Jeg kommer nok til å lese de ferdig. Så kommer jeg til å ta en lang tur i Nordmarka og se om jeg kan frikoble meg fra det stresset som har vært nå i to døgn, sier Skumsvoll.

Han har foreløpig ikke tatt stilling til om saken bør få etterspill i partiet.

Vil klage på henleggelsen

Beate Helland

Beate Helland vil ta saken videre.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Beate Helland sier til NRK at hun vil påklage politiets avgjørelse, men ønsker ikke å kommentere henleggelsen ytterligere overfor NRK.

Allerede før politiet tok beslutningen om å ikke etterforske saken, gikk bystyrekollega Sissel Andersen i Kristiansand Frp ut i VG og tok parti med Henning Skumsvoll.

Helland føler seg dolket i ryggen og uttalte at hun vurderer å trekke seg fra partiet.

– Ja, det er klart jeg vurderer det. Men egentlig synes jeg det er andre personer som burde sluttet og ikke meg, sa Helland til NRK.no.

Det var altså før politiet besluttet å ikke etterforske saken.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %