Hopp til innhold

Krever kortere ventetid

Torsdag skal Stortinget avgjøre om over 700 brystkreftopererte kvinner skal ha rett til et nytt bryst langt raskere enn i dag. Lill Thommesen orket ikke å vente på det norske helsevesenet, og tok opp lån for å få tilbake brystet sitt.

Video 17496d7b-6203-4402-add1-585c783d006c.jpg

SE VIDEO: Brystkreftopererte Lill Thommesen krever at politikerne torsdag bestemmer seg for å korte ned ventetida for brystkreftopererte.

Kvinner som ønsker å få rekonstruert brystet etter kreftoperasjoner, risikerer å vente i fem-ti år for å få operasjonen betalt av det offentlige.

Når Lill Thommesen fra Arendal ser på bildene av seg selv etter brystkreftoperasjonen, der det ene brystet er helt borte, kjenner hun fremdeles på smertene det manglende brystet førte med seg.

– Jeg kjenner jeg blir uggen når jeg ser på bildene. Det er ikke pent, og det gjorde noe med meg som kvinne. Og det gjorde noe med min selvfølelse, sier Lill Thommesen.

Tok opp lån

Det er fire år siden hun fikk sjokkbeskjeden om at hun hadde brystkreft og måtte fjerne det ene brystet.

Lill Thomessen

Lill Thommesen blir uggen når hun ser på bilder av seg selv med bare ett bryst. Hun mener det er en skam at ikke kvinner som henne prioriteres høyere og ber politikerne om å samle seg.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Så kom sjokk nummer to. For selv om forholdene lå godt til rette for rekonstruksjon av brystet, var ventetida i norsk helsevesen på opptil ti år.

Etter flere års kamp fikk Thommesen gradvis rekonstruert brystet. Lån på flere hundre tusen kroner og privatklinikk ble løsningen for henne. Hun maktet ikke å vente på norsk helsevesen.

– Arret er nesten ikke synlig. Jeg har kløft igjen og jeg kan ta på meg nesten hvilken kjole jeg ønsker å ta på meg.

Nytt bryst ga Lill Thommesen livskraften tilbake. I dag er hun i full gang med opprustning av familiens 1800-talls hus på Hisøya i Arendal og har nok å henge fingrene i.

Samtidig kjemper hun nå kampen for hundrevis av andre kvinner som må vente i årelange køer i norsk helsevesen.

– Det er veldig få som har muligheten til å velge privatklinikk. Jeg har virkelig vondt av dem og jeg blir fly forbannet for at ikke dette løses.

– Ansvarsfraskrivelse

16. februar sa helse- og omsorgskomiteen på Stortinget nei til ett års garanti for brystoperasjon etter brystkreft. Opposisjonspartiene gikk inn for forslaget mens regjeringspartene ønsker å avvente at ei nedsatt arbeidsgruppe skal konkludere i saken.

Åse Michaelsen (Frp)

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen ber regjeringspartiene om å stemme for forslaget som vil gi kreftopererte kvinner nytt bryst raskere.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det er ansvarsfraskrivelse, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen fra Vest-Agder Frp.

Hun er ei av kvinnene bak forslaget om å sikre kvinner rask rekonstruksjon (seks måneder) av bryst. Hun mener regjeringspartienes ønske om å vente bare er trenering.

– Her bør regjeringspartiene endelig en gang stemme for noe. Det er bare tull å trenere dette og ikke vedta denne garantien. Det er ikke nødvendig å utrede dette mer, for vi vet fra våre naboland hvordan det fungerer, sier Michaelsen.

Ber politikerne si ja

Lill Thomessen

–Det er så pinlig å bo i et land som Norge og se at vi blir så underprioritert, sier Lill Thommesen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

På torsdag skal saken behandles i Stortinget. Da skal Lill Thommesen og over 700 kvinner som ønsker seg nytt bryst, få vite om ventetida skal ned i framtida.

– Politikerne må bare stå samlet her og si ja til at de er villige til å løse denne saken for oss. Det er så pinlig å bo i et land som Norge og se at vi blir så underprioritert, når alle de skandinaviske landene rundt oss klarer dette, sier Thommesen.

– Hvordan er det å måtte gå i fem–ti år og vente?

– Nå ventet jeg i to og et halvt år og syntes det var grusomt. Ganger du det med fem, så er det ikke godt. Det er jo ikke godt for noen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,65 kr
Dyrest kl. 20 1,31 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %