Hopp til innhold

– En tragisk hendelse

Fiskeren som er savnet utenfor Farsund, har frivillig bidratt på flere redningsaksjoner tidligere. Fiskeren i 60-årene er trolig omkommet, etter at tråleren hans gikk på skjær og forliste under en redningsaksjon i natt.

Video Så tråleren gå ned

SE VIDEO: Maskinsjef Csaba Lango på redningsskøyta Ægir forteller om dramatiske minutter etter at de hørte Mayday-signalet fra reketråleren som gikk ned utenfor Farsund i Vest-Agder. Foto: Ariel Fåland.

Redningsleder på Hovedredningssentralen, Bjørn Magnussen, sier det er en lokal helt som nå er savnet, og at de nå har mistet en god medhjelper i Farsund.

60-åring savnet

Redningsskøyta Ægir plukket først opp to tyske fisketurister i havsnød, før den måtte snu for å bistå tråleren. Da Ægir kom fram til tråleren, var styrhuset under vann, men to andre tyskere som var med ut, ble reddet.

Foto: Ariel Fåland / NRK
Asbjørn Skåland

Lensmann Asbjørn Skåland i Flekkefjord var raskt på stedet for å skaffe seg oversikt over hendelsesforløpet.

Foto: Ariel Fåland / NRK
Fiskebåt

De to tyske turistene som var savnet, dro ut i denne fritidsbåten fredag morgen, og ble meldt savnet fredag kveld. De ble plukket opp av Ægir, like før trålerens forlis.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det er i utgangspunktet tragisk at noen som melder seg til tjeneste for å redde andre, selv skal havarere.

– Denne personen er en kjent skikkelse, som har deltatt i mange redningsaksjoner tidligere. Det er tragisk at han selv ender opp med å forlise, sier Magnussen.

Mannen i 60-årene er etter alt å dømme omkommet etter at reketråleren hans gikk på grunn og sank øst for Katland fyr utenfor Farsund seint i går kveld.

Mannen og tråleren var da selv del av en annen redningsaksjon, etter to tyske fisketurister som var meldt savnet.

Meldte selv fra om turistene

To tyske turister dro fredag morgen ut på fisketur utenfor Farsund, og da de fredag kveld ikke var kommet tilbake, ble de meldt savnet.

Det var fiskeren i 60-årene som meldte fra til omverdenen om at de to tyske fisketuristene var savnet i området. Sammen med to kamerater av de savnede dro han ut for å lete etter dem.

– Også flere andre ressurser ble varslet, blant annet de andre fiskefartøyene i området, forbipasserende handelsfartøy og redningsskøyta Ægir. Også et redningshelikopter fra Sola kom, ettersom det begynte å bli mørkt, forteller Bjørn Magnussen.

Redningshelikopteret lokaliserte en fritidsbåt av den typen som var meldt savnet, og redningsskøyta Ægir ble sendt til stedet. Man fikk bekreftet at det var de to savnede som ble funnet og de ble tatt om bord i Ægir.

– De var trygt på vei tilbake til Korshavn, da fiskebåten – som først meldte fra om hendelsen – plutselig sendte ut Mayday. Han meldte fra om at båten var gått på grunn og sannsynligvis tok inn vann, sier Magnusson.

Vanskelig farvann

Ifølge Magnusson var mannen godt kjent i området og det var noe av grunnen til at han søkte i dette vanskelige farvannet med mange små grunner.

Det var bra vær og gode forhold i området, men mørkt, litt tunge sjøbølger og tidvis regn.

Redningshelikopteret ble sendt tilbake og Ægir ble omdirigert, sammen med en annen fiskebåt. De to tyskerne som var med på tråleren ble raskt plukket opp av redningsskøyta, men fiskeren selv var ikke å se.

De to fortalte til mannskapet på Ægir at fiskeren var inne i styrrommet, som da lå under vann. Mannskapet på Ægir fikk festet tråleren til redningsskøyta, men festet røyk og båten sank.

Skjær Katland, Farsund

Tråleren gikk på grunn her, øst for Katland fyr i Farsund.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Gjør noe med deg

Skipper Tor Hugo Johansen på redningsskøyta Ægir, har kjent mannen han så forsvinne i havet i 20 år. Han sier hendelsen gjør sterkt inntrykk.

Thor Hugo Johansen

Skipper på Ægir, Tor Hugo Johansen, sier mannskapet er preget av den tragiske hendelsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Særlig siden mannen har hjulpet så mange andre i havsnød gjennom flere år.

– Vi opplevde dette som helt forferdelig. Det var dramatisk og uvirkelig, for å si det på godt norsk. Når du er oppe i en sånn sak, så gjør det noe med deg. Men vi er nødt til å operere så profesjonelt som vi kan, så vi gjorde jobben ut fra de forutsetningene som var til stede, sier Johansen.

Hadde kontroll

Da første melding om at tråleren hadde gått på grunn kom, var han på vei inn til Korshavn med de to fritidsfiskerne og deres båt på slep.

– Da jeg snakket med han over radioen, spurte jeg om vi skulle gjøre klar pumpene, men han sa at han hadde kontroll og ikke tok inn vann.

– Jeg ba ham gå gjennom båten igjen, mens vi avventet. Vi lå da 6–7 minutter unna der han hadde gått på grunn. Plutselig sendte han ut Mayday og sa at vi måtte komme så fort vi kunne.

– Jeg snakket med ham igjen, og han sa at det ikke var så veldig dramatisk, men at han tok inn vann. Vi spurte om han kunne kjøre mot oss, men det hadde han problemer med, sa han, for han hadde trolig skadet roret og fikk ikke snudd båten.

Ægir kjørte da i full fart mot tråleren, og da de var to-tre minutter unna, forsvant lyset på båten.

– Det ble helt mørkt, og da vi kalte på ham igjen fikk vi ikke svar. Vi ser båten på radaren og kjører opp og legger oss ved siden av. Da står båten rett opp og ned i sjøen med baugen opp.

Fikk tyskerne om bord

– Det sto to personer med redningsvest på båten, som vi fikk sendt ut et par trosser til, og fikk dem om bord i redningsskøyta. De fortalte at han som eier båten er i styrhuset og ikke kom seg ut. Vi får festet båten på siden, men han er så dypt at styrhuset er under vann og vi forstår at mannen må være druknet inne i båten, sier Johansen.

Maskinsjef Csaba Lango på Ægir sier de to tyskerne på tråleren prøvde å redde fiskeren, uten å lykkes.

– De så ham inne i båten og forsøkte å knuse ruta for å få ham ut den veien, men både båt og rute var allerede under vann og de klarte ikke å sparke ut ruta.

– Vi fikk tak i båten og hadde den på siden her, men det gikk veldig fort, bare fem minutter, så røyk rekka og båten gikk rett ned, sier Lango.

Det ble da startet et overflatesøk som varte så lenge som redningshelikopteret hadde drivstoff igjen, uten at mannen ble funnet.

Johansen sier de to tyskerne forteller at mannen var travelt opptatt inne i styrhuset.

– Han var opptatt av ting inne i båten. De ba ham om å komme ut, men han kom ikke. De klarte heller ikke å løse ut redningsfartøyet.

Ægir

Ægir søkte i overflaten etter den savnede fiskeren etter at tråleren gikk ned.

Foto: Ariel Fåland / NRK

Mistet trolig nattesynet

Johansen tror grunnen til at fiskeren gikk på grunn var at han hadde mistet nattesynet.

– Han har fisket her i mange år og kjenner området som sin egen bukselomme. Jeg tror mye lys, på grunn av søkinga i området, gjorde at øynene ikke var tilvendt mørket igjen. Jeg tror grunnen var at han ikke hadde nattesyn, sier Johansen.

Omkommet

Politiet har nå overtatt ansvar for søket etter fiskeren. Båten ligger på 85–90 meters dyp og kun spesialtrente dykkere kan gå så dypt.

Men det skal startes søk etter mannen, så fort politiet har kvalifiserte dykkere på plass, sier operasjonsleder i Agderpolitiet, Ingrid Mæhre.

– Vi har behov for spesialkompetanse, og vil benytte ROV (miniubåt) eller metningsdykkere. Men vi vet erfaringsmessig at dette kan ta litt tid, så jeg kan ikke si når det vil skje, bare at det blir så fort som mulig, sier Mæhre.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %