Hopp til innhold

Mobiliserer for sultestreikende

Det palestinske miljøet i Arendal mobiliserer nå for å hjelpe den 31-årige kvinna som sultestreiker på 18. døgnet på sykehuset i Arendal.

Det palestinske miljøet i Arendal mobilliserer for å hjelpe den 31-årige kvinnen som sultestreiker. Kvinnen ligger delvis bevisstløs på sykehus i Arendal. Hun sluttet å spise og drikke for 18 dager siden.

Palestinakomiteen i Aust-Agder rekrutterer nå til en støtteaksjon for familien via e-post og SMS. De vil også undersøke mulighetene for å gi familien juridisk bistand.

– Vi håper vi kan prøve å få UDI til å se på om de kan endre vedtaket, og eventuelt hvordan vi skal gå fram for å få det til.

Amina Bitar

Leder av Palestinakomiteen i Aust-Agder, Amina Bitar, mener situasjonen er uholdbar og må gjøres noe med.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Vi setter pris på alle som har mulighet til å bidra, både solidarisk, men også med fagkunnskap og andre ting, sier leder av Palestinakomiteen, Amina Bitar.

Den 31 år gamle småbarnsmora sluttet å spise og drikke da familien skulle sendes ut av landet, og hun ligger nå delvis bevisstløs på sykehuset i Arendal.

Ektemannen Bassam Hamad sier han ikke har klart å overtale kona til å avbryte sultestreiken, og han frykter at hun kan dø når som helst.

Også legene frykter at kvinna vil dø, men kan ikke tvangsfôre henne, ettersom hun selv har gitt beskjed om at hun vil dø dersom familien ikke får bli i landet. Norsk lov åpner nemlig ikke for tvangsbehandling.

Bønnfaller om hjelp

– Etter norske lover kan de ikke tvangsfôre henne, men det er veldig vanskelig. Jeg vil at hun skal få næring så hun kan leve. Derfor ber jeg nå om hjelp, sier Hamad.

Bassam Hamad og sønnen

Bassam Hamad sitter ved sykesenga til kona hele dagen. Han klarer ikke å overtale henne til å stoppe sultestreiken.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Jeg føler jeg dør, hvis hun dør. Om politiet kommer er jeg klar til å dra til Gaza, jeg kan dø der. Men vær så snill å gjøre noe for min kone og min sønn.

Han sier at han og sønnen ikke fikk overnatte på sykehuset i natt, men måtte dra hjem til leiligheten deres i Arendal. Han sier sønnen på tre år ikke fikk sove fordi han spurte etter mora hele tida.

I dag tidlig snakket Hamad med sin kone igjen, for å prøve å overtale henne til å i det minste drikke noe, men hun svarer ikke.

– Jeg fortalte henne at hun må gi meg mer tid. Jeg ba henne om å drikke ett glass, så jeg får mer tid. Jeg vil ikke at hun skal dø nå, jeg trenger mer tid til å prøve, men hun svarer meg ikke.

– Uholdbar situasjon

Sultestreik

Ektemannen til 31-åringen som sultestreiker, Bassam Hamad, ber om at kona hans må reddes. Her er han og sønnen på 3 år på vei inn på rommet hennes på Sørlandet sykehus Arendal.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Det er en uholdbar situasjon for enhver familie, uansett nasjonalitet. Det er uholdbart å leve som de gjør nå, sier Amina Bitar i Palestinakomiteen.

– Har du noe håp om å endre denne situasjonen?

– Det har vist seg tidligere at den regjeringen vi har nå, ikke har vært lette å snu. Det samme med UDI.

– Jeg har ikke sett avslaget deres eller satt meg inn i hva som har skjedd tidligere på en upartisk måte, så jeg kan ikke si om jeg mener de er berettiget til å være her eller ikke.

– Men ut fra et humant ståsted, akkurat her og nå, må dette snus. Det er ikke noe alternativ å fortsette som det ligger an nå. Det er barn inne i bildet, det er en forferdelig sliten far og en mor som på ulike måter trenger hjelp, sier Bitar.

Glad for mobilisering

Hamad sier han setter utrolig stor pris på at folk nå mobiliserer for å støtte familien.

– Jeg blir veldig glad. Jeg føler meg helt alene, for jeg har ingen familie her og ingen venner. Jeg sitter her på sykehuset og har ikke fått én eneste telefon fra noen. Jeg vil være sterkere om jeg føler noen støtter meg og vet at noen mobiliserer for å hjelpe oss.

– Jeg vil gjerne ha hjelp, for jeg vil at min kone skal komme tilbake til livet og være sikker på at hun vil dø. Jeg vil fortelle henne at folk snakker om oss og støtter oss, sier Hamad.

 En 31 år gammel palestinsk kvinne ligger delvis bevisstløs på sykehus i Arendal - etter 17 dagers sultestreik. Kvinnen protesterer mot at familien skal sendes ut av landet.

SE VIDEO fra torsdag: Ei palestinsk kvinne sultestreiker fordi hun heller vil dø i Norge enn å sendes tilbake til Gaza.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %