Hopp til innhold

Hasteinnkaller sykehusets etikkomité om sultestreik

Mandag skal etikkomiteen ved Sørlandet sykehus i et hastemøte vurdere hvordan sykehuset skal forholde seg til kvinna som har sultestreiket i 20 dager.

Per Engstrand

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus ber etikkomiteen om å hastebehandle sultestreiksaken. Han vil at komiteen skal komme med føringer til legene på om det er riktig å la kvinna ta sitt eget liv ved å ikke spise.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Sørlandet sykehus har bedt Klinisk etikkomité om å komme med føringer for hva behandlende lege skal foreta seg, etter at ei 31 år gammel palestinsk kvinne har sultestreiket i 20 dager.

Komiteen kaller derfor sammen til et hastemøte mandag klokka 15.00 og vil komme med et råd til sykehuset i løpet av mandag kveld.

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus sier til NRK.no at han har bedt etikkomiteen se på saken, fordi den er vanskelig for sykehuset.

– Det er et dilemma når en pasient er overbevist om at hun vil sultestreike. Det er forferdelig ubehagelig å være lege og helsepersonell i en sånn situasjon.

– På den ene siden har du pasientens selvbestemmelse, som norsk lovverk har tatt mest hensyn til. På den andre siden vil man som helsepersonell hindre at en pasient dør eller skader seg, sier Engstrand.

Er i dårlig forfatning

Ifølge Engstrand er det ikke fare for at kvinna vil dø, før etikkomiteen har fått vurdert saken.

– Hun er i en relativt dårlig forfatning, men ikke kritisk. Tilstanden hennes er stabil enda ei stund framover. Det er sånn våre leger vurderer det i dag, sier Engstrand til NRK.no.

Bassam Hamad og sønnen

Bassam Hamad prøver å overtale kona si til å avslutte sultestreiken.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Hvor lenge kan man leve uten mat og drikke?

– Det vil være avhengig av om man absolutt ikke spiser. Om man slutter å spise vil man kunne leve 40–50 dager, men dersom man ikke inntar noe væske kan man leve 1 til 3 uker. Men det avhenger av hvor frisk personen var i utgangspunktet.

– Kvinna nekter å spise og drikke. Men er hun i stand til å vurdere konsekvensene av valgene hun tar?

– Det er vanskelig å gå inn på når det gjelder denne konkrete saken, for det er taushetsbelagte opplysninger.

– Men det er klart at generelt er det viktig i en sånn sak at vi prøver å kommunisere godt med pasienten og får tydeliggjort hva hun faktisk ønsker. Vi vil ta hensyn til hennes ønsker, det er dét loven helt tydelig sier at vi må gjøre, sier Engstrand.

 En 31 år gammel palestinsk kvinne ligger delvis bevisstløs på sykehus i Arendal - etter 17 dagers sultestreik. Kvinnen protesterer mot at familien skal sendes ut av landet.

SE VIDEO fra 14. juni: Ektemannen til den palestinske kvinna som sultestreiker på Sørlandet sykehus Arendal fortviler over situasjonen.

Må tillate behandling

– Hva er det etikkomiteen må vurdere opp mot hverandre?

– De må se på loven og på hensynet til helsepersonell oppi dette. Vi vil hele tiden prøve å unngå å komme i en situasjon der pasienten faktisk begår et selvmord.

– Det handler om å få til en dialog og prøve å overbevise pasienten, i den grad det er mulig, om at hun må avslutte sin sultestreik. Vi kan ikke påtvinge henne dette, men vi kan prøve å overbevise henne.

– Hva skal til for at dere griper inn og gir behandling?

– Det som skal til for at vi skal gi behandling, er at hun aksepterer at vi gir henne næring.

– Viktig med solidaritet

Den 31 år gamle småbarnsmora sluttet å spise og drikke da familien skulle sendes ut av landet og hjem til Gaza. Hun mener det ikke er trygt for familien der, og vil heller dø enn å sendes hjem.

Hun har ikke tatt til seg mat eller væske på 20 dager, ifølge mannen hennes, som hele tiden har prøvd å overtale henne til å avslutte sultestreiken.

Amina Bitar

Leder av Palestinakomiteen i Aust-Agder, Amina Bitar, mener det er viktig å vise solidaritet med familien. Hun har opprettet en støttegruppe for å hjelpe familien i den vanskelige situasjonen.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Lørdag skal han imidlertid ha klart å overtale henne til å drikke litt væske, forteller leder av Palestinakomiteen i Aust-Agder, Amina Bitar.

– Han har fortalt at det er mennesker som støtter dem. Og selv om ingenting er avklart, så er det folk som kjemper for dem. Han har sagt at hun må gi ham mer tid, og da gikk hun med på å drikke litt.

Bitar har opprettet ei støttegruppe, som blant annet jobber med å gi familien juridisk bistand. Det skal være hovedgrunnen til at kvinna lot seg overtale til å drikke litt lørdag.

– Det var snakk om veldig lite væske. Men det var ett steg videre, om ikke et stort steg. Om hun er villig til å drikke mer vet vi ikke, sier Bitar.

Hun skal i morgen ha møter med politi, UDI og kanskje også sykehuset. De skal også få hjelp av spesialister i psykiatri til å få en ny vurdering av kvinnas tilstand. Onsdag skal de til juridisk rådgivning.

Hun mener at det uansett utfall er viktig å vise solidaritet.

– Til de som tenker at dette er håpløst fordi UDI vil ikke snu uansett, vil jeg si at de godt kan ha rett i det. Men det er en familie her i dyp krise, og det kan man nok endre på om man bryr seg, sier Bitar.

Det palestinske miljøet i Arendal mobilliserer for å hjelpe den 31-årige kvinnen som sultestreiker. Kvinnen ligger delvis bevisstløs på sykehus i Arendal. Hun sluttet å spise og drikke for 18 dager siden.

SE VIDEO fra 15. juni: Det palestinske miljøet i Arendal mobiliserer nå for å hjelpe den 31-årige kvinna som sultestreiker, fordi hun heller vil dø enn å sendes tilbake til Gaza.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %