Hopp til innhold

Må venne oss til en kjipere sommer

De lange godværsperiodenes tid er forbi. Vi kan ikke forvente oss mer enn ei uke godvær om ganga i somrene framover, mener værstatistiker Bernt Lie.

Bernt Lie

Værstatistiker Bernt Lie kan konstatere at han er en av dem som har hatt minst nedbør og flest soldager i juli, på hytta si på Eigebrekk i Mandal (Arkivfoto).

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Det er mye snakk om hvor dårlig været har vært i sommer. Folk fryser og drømmer om strandvær eller en smeigedag i båten, mens andre reiser til Syden for å være «garantert» litt sommervarme.

Ungdom i Syden

Folk har blitt vant til sydentemperaturer etter ferier, og derfor er de misfornøyde med den norske sommeren, mener Bernt Lie.

Foto: GREGORY BULL / AP

Folk er rett og slett lei av å vente på de ordentlige julitemperaturene. Men årets sommer er ikke spesielt dårlig, ifølge værstatistiker Bernt Lie, som tilbringer sommeren på hytta si på Eigebrekk i Mandal.

– Nei da, juli har vært ganske bra. Temperaturmessig ligger Agder innenfor det som er normalt, og da synes jeg ikke vi skal slutte oss til hylekoret. Vi må nyte de timene med sol som er, sier Lie.

Han kan konstatere at akkurat der han ferierer har han minst grunn til å klage, Mandal er nemlig blant stedene med flest penværsdager til nå i juli.

– Vi har hatt fire penværsdager i løpet av de 16 første dagene i juli. Men vi kunne hatt to til, om ikke skyene hadde trukket inn fra vest sånn i 18.00-tida. Og det har bare vært en tredel av den nedbøren som er normalt i juli, sier Lie.

Kald og våt juni

Han snakker om juli, for juni var ikke mye å skryte av. Da fikk de fleste fem helger på rad med regn.

– Juni var den kaldeste på mer enn 20 år og virkelig våt. Men juni er tilbakelagt stadium, og nå har det snudd til juli. Så når regnværsprodusentene snakker om rekordsalg, må det være etterdønninger etter juniværet og ikke juliværet.

"Smeigedag" er et kjent begrep på Sørlandet. En smeigedag er en solfylt, stille og varm dag. Men slike dager mener mange det har blitt langt færre av de siste årene.

SE VIDEO: 'Smeigedag' er et kjent begrep på Sørlandet. En smeigedag er en solfylt, stille og varm dag. Men slike dager mener mange det har blitt langt færre av de siste årene.

Få skikkelige sommerdager

Men Lie innrømmer at selv om temperaturene de fleste steder ligger litt over normalen (om enn bare noen tideler) og det har regnet mye mindre enn normalt på Sørlandet i juli, så har det ikke akkurat vært flust av de skikkelige godværsdagene.

Folk ser opp i været på jakt etter sommeren

Juni regnet bort, og Bernt Lie innrømmer at deler av landet, blant annet Oslo, også har hatt en heller dårlig juli.

Foto: Vegard Breie

– Vi mangler de dagene hvor vi skal over 25 grader, de har det bare vært en eller to av. Og jeg må jo innrømme at fire penværsdager, som er rekorden til nå, er for dårlig.

– Jeg må si at jeg drømmer meg tilbake til den siste skikkelige sommeren vi hadde, som var i 1997. Da hadde vi på det meste 19 penværsdager på rad og bare to overskyede dager. Men det kan jo bedre seg også i år, sier Lie.

– Stemmer det at somrene var generelt bedre før?

– Ja, vi hadde mye lengre perioder med varmt og stabilt fint sommervær. Det kan ikke de nye, mer moderne somrene by på. Vi kan ikke forvente mer enn ei, eller kanskje halvannen uke, med stabilt høytrykk, sol fra skyfri himmel og fine temperaturer i årene som kommer, sier Lie.

– Ikke sammenligne med Syden

Værstatistikeren mener nordmenn har for store forventninger til sommerværet. Han tror årsaken til mye av klagingen på været er at mange reiser til Syden, og forventer det samme av den norske sommeren.

– Noen naboer som var i Tyrkia og opplevd 49 grader søndagen da de reiste, og da var det litt kjølig å komme til Eigebrekk og møte 16–17 grader. Vi tenker ikke på at vi ligger langt mot nord, mens man i Syden er i en helt annen klimasone.

Lie tror også at media er med på å dra den norske sommeren ned i søla.

– Vi har to aviser i Oslo som skal hausse opp allerede i januar at det blir en supersommer, og nå skriver de at det er drittvær. Men i Oslo skal jeg innrømme at det har vært mye drittvær, sier Lie.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %