Hopp til innhold

Fylkesbytte vanskelig sak for politikerne

Kommunene som søker overgang fra Aust- til Vest-Agder vil mest sansynlig få svar før jul, selv om partiene ennå ikke har bestemt seg. Det sier kommunalminister, Liv Signe Navarsete.

Fylkesbytte for Aust-Agder-kommuner kan avgjøres i 2012

Kommunalminsiter Liv Signe Navarsete sier hun håper å få landet saken før jul. I dag har fylkesbyttet blitt diskutert både i regjeringspartienes stortingsgrupper og blant de rødgrønne medlemmene i kommunalkomiteen.

Foto: NRK

I dag har regjeringspartienes stortingsgrupper diskutert om Lillesand, Birkenes og Iveland skal overføres til Vest-Agder.

– Debatten pågår på møter i alle de tre regjeringspartiene nå i ettermiddag. Tidligere i dag ble saken også diskutert blant de rødgrønne medlemmene i kommunalkomiteen, sier NRKs politiske reporter Lars Nehru Sand.

– Det som synes ganske klart, er at saken blir mer og mer kompleks, jo mer man snakker seg inn i den. For det er nemlig sånn at politikerne må se bort fra den ene eller den andre folkeavstemninga som ble holdt i september.

Alle partier er splittet

Sand sier striden splitter alle de tre regjeringspartiene. Mange skal heller ikke ha bestemt seg for hva de mener om saken ennå, inkludert kommunalministeren selv.

– Meningene følger ikke partigrenser, men geografi og syn på kommunesammenslåing. Alle de tre regjeringspartiene har begge syn, sier Sand.

Har ikke bestemt seg

– Alle vi som driver med politikk vet at det ikke finnes noe mer dramatisk tema enn geografi- og tilhørighet. Derfor forstår jeg at denne saken vekker sterke følelser, sier leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Aksel Hagen (SV).

Han vet ikke hvor hans eget parti, SV, vil lande i saken.

– Nei, det vet jeg ikke. Jeg vet ikke en gang hva jeg selv vil lande på, sier Hagen.

Han mener det beste argumentet for at de tre kommunene skal få bytte fylke, er at de føler at de er feilplassert og at de tilhører en enhet som blir delt i to av ei fylkesgrense.

– Det beste argumentet mot fylkesbytte er at Aust-Agder blir veldig svekket når såpass mange og såpass sentrale kommuner går over til naboen.

I tillegg til de tre kommunene, vil også Evje og Hornnes muligens be om overflytting til Vest-Agder. Dette vil kommunen avgjøre gjennom en folkeavstemning neste år.

Håper på avgjørelse nå

Ifølge Sand har alle de tre partiene problemer med å fatte et vedtak i dag, og ønsker å utsette avgjørelsen til neste onsdag. Det kan i verste fall bety at kommunene må vente til over jul med å få et endelig svar på hva regjeringen mener.

Men kommunalminsiter Liv Signe Navarsete sier hun likevel håper at kommunene skal få svar av henne før jul.

– Jeg håper vi kan få landet denne saken før jul. Jeg har fortsatt et håp om det.

– Hva er argumentene for om mot?

– Kommunenes tilhørighet til Kristiansands-regionen, og det at flertallet av innbyggerne selv ønsker å bytte fylke, er argumenter for.

– Samtidig har et flertall av innbyggerne i Aust-Agder fylke sagt nei til sammenslåing, og dersom man lar noen flytte over, må man teke gjennom dominoeffekten, sier Navarsete.

Ifølge Sand er kommunalministeren veldig forsiktig med å uttale seg.

– Ifølge folk som er tett på henne har hun ennå ikke bestemt seg selv, og hun må skuffe noen uansett hva hun sier. Hun ser både fordeler og ulemper.

Ikke flytting før 2015

– Hvilke pratiske detaljer gjenstår, dersom de fire kommunene får ja til fylkesbytte?

– Saken er jo grundig utredet mange ganger, men det er likevel mange ting som må på plass. Dette berører jo mye mer enn bare en strek på kartet, sier Sand.

Et nytt Aust-Agder vil bli et lite fylke, men vil ikke i folketall være mindre enn Finnmark og i utstrekning ikke mindre enn Vestfold.

– Men det har praktisk betydning når det gjelder videregående skoler, kollektivtransport og ansvar for 400 kilometer med veier.

– Det vil også berøre ett stortingsmandat, og Stortinget må derfor fatte et eget vedtak.

– Størst innvirkning har det selvfølgelig på Fylkestinget i Aust-Agder, og derfor tar mange til orde for at et eventuelt fylkesbytte ikke skal gjennomføres før 1. januar 2015. Da går fylkestingsperioden mot slutten, og man slipper et nytt fylkestingsvalg.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,61 kr
Dyrest kl. 23 1,33 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %