Hopp til innhold

Publikum svikter toppfotballen

Det blir stadig færre tilskuere på norske eliteseriearenaer. Publikumssvikten er dramatisk, mener tidligere Start-direktør Jan Oddvar Skisland.

Sør Arena

Glissent på Sør Arena - som på mange andre arenaer. Snittet på norske eliteseriekamper hittil i år er drøyt 8 000 tilskuere. Det er nesten 1 000 færre enn fjorårssnittet, og mer enn 2 000 færre enn toppåret 2007.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

– På tre år er kanskje 30 prosent av publikumsoppslutninga borte. Det er urovekkende. Og nedgangen i publikumstall de to siste årene ser ut til å fortsette med uforminket styrke.

Det sier Jan Oddvar Skisland, som var administrerende direktør i Start Toppfotball fram til i fjor. Han har kjent dårlig klubbøkonomi på kroppen i Start, og har gjennomført høyskolestudier om tilskuertall i Eliteserien.

Mener TV ødelegger

For mye fotball på TV og nett ødelegger for klubbene, tror ex-direktøren, som mener fotball-alarmen nå bør gå i norske eliteserieklubber.

Jan Oddvar Skisland

Tidligere Start-direktør Jan Oddvar Skisland er bekymret for eliteserieklubbenes billettinntekter i framtida. TV-sendte kamper får færre til å møte opp på kamp, mener han.

Foto: NRK

– Hadde jeg sittet med ansvar i en klubb nå, hadde jeg vært veldig hard på at ikke alle kampene må sendes på TV. Det spiser uten tvil av publikumstallet på arenaene, sier Skisland.

10 av de 13 lagene som var i eliteserien i fjor har nedgang i tilskuertallene. Bare Vålerenga, Molde og Strømsgodset har oppgang.

Start har denne sesongen hatt nesten 1 000 tilskuere mindre per kamp enn budsjettert, og sørlandsklubben er ikke alene blant norske fotballklubber når det gjelder glisne tribuner.

Snittet på norske eliteseriekamper hittil i år er drøyt 8 000 tilskuere. Det er nesten 1 000 færre enn fjorårssnittet, og mer enn 2 000 færre enn toppåret 2007.

Lavere priser hjelper ikke

– I tillegg var det mange av klubbene som gjorde et forsøk på å bremse publikumssvikten denne sesongen med å senke billettprisene. Likevel har man ikke klart å stoppe dette, så det er klart at dette er dramatisk. For de fleste klubbene utgjør billettinntektene 30-40 prosent av inntektsgrunnlaget, sier Skisland.

Han har studert hva effekten er av at en fotballkamp sendes på TV, og er sikker på at dagens TV-avtale ikke er bra for publikumsoppslutninga.

– Det at en kamp sendes på TV gir ikke noe særlig utslag på den ene kampen. Det er det ikke dokumentasjon for å si. Det jeg tror er problemet, er at du kan sitte hjemme og se på alle kampene for en billig penge, sier Skisland.

– Hvordan ser ståa ut fem år fram i tid?

– Det er vanskelig å si. Men det ser ut som om vi avviker fra en del av de store fotball-landene i Europa med denne markerte nedgangen. Vi har ligget høyt i forhold til folketallet, men nå er det en relativt dramatisk nedgang. Så jeg tenker at man bør nok nærme seg nye medieavtaler på en annen måte enn man har gjort i det siste.

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %