Hopp til innhold

– Bla opp, søringer!

Det kan bli slutt på at søringer får jakte billig rype i Finnmark. Nå krever finnmarkingene bedre betalt.

Jakter på isbjørn i Berlevåg.
Foto: Jan Einar Straumsnes

Jegerne vet at rypejakt ikke er gratis. Transport, ammunisjon, utstyr, overnatting, proviant og jaktkort får tusenlappene til å fly ut av lommeboka. Det billigste er faktisk jaktkortet i Finnmark, som bare koster noen få hundrelapper, i kontrast til private områder i Sør-Norge.

Dyrere jaktkort

Nå kan det bli slutt på jaktkort på billigsalg i Finnmark. Det nye forvaltningsregimet skal ta avgjørelsen om dette, med bakgrunn i den store tilstrømningen av jegere og at det er et middels rypeår i Finnmark.

Nytt av året er at Finnmark har fått ny grunneier, Finnmarkseiendommen, FE. FE erstatter Statskog, som har forvaltet nesten all grunn i vårt nordligste fylke inntil 1. juli i år. Nå er det innbyggerne selv som har styringa.

Styret i FE, som er oppnevnt av Finnmark fylkesting og Sametinget, har akkurat startet arbeidet med å etablere ordninger for høsting av de rike naturgodene. Vedhogst, multeplukking, innlandsfiske og jakt er temaer som engasjerer både finnmarkinger og ikke minst folk fra resten av landet som besøker Finnmark for rekreasjon i form av for eksempel rypejakt i disse dager.

Reiselivsnæringen er ikke spesielt begeistret, all den tid den får sårt tiltrengte inntekter under jakten. Denne forlengelsen av sommersesongen holder mange små reiselivsaktører i live. – Høstjakta er en kjempegod inntektskilde for mange, sier Jens Harald Jensen i Finnmark Reiseliv.

Hundeforbud?

Nå spisses frontene, etter at også reineiere og flere sametingsrepresentanter tar til orde for endringer i rammene rundt rypejakta. De vil forby bruk av hund i noen områder. Årsaken er at høsten er brunsttid, og hunder kan forstyrre reinflokkene.

I tillegg til reineiernes innsigelser, vil FE stramme inn jaktmulighetene.– Det betyr å unngå fortetting av jegere og å skru opp prisene på jaktkort, sier styremedlem Erling Fløtten. Men han er usikker på om forbud om jakt med hund er noen god løsning for å lette jaktpresset.

Norges Jeger- og Fiskeforbund, NJFF, liker ikke utviklingen. Informasjonssjef Espen Farstad er ikke overrasket over forslaget om hundeforbud i rypejakta. – Dersom det kan dokumenteres at småviltjakten kommer i konflikt med reindriften, må vi prøve å minske konfliktnivået. Men generelle forbud mot jakt med hund er altfor lettvint, sier Farstad.

Endringer kommer

NJFF tror halvparten av alle rypejegere vil utebli, dersom det blir forbud mot hundebruk. – Det trist hvis Finnmarkeiendommen stenger disse ute fra dette rike rypeområdet, mener Farstad. Han tror veien å gå er informasjon og dialog mellom reineiere og jegere.

Finnmarkseiendommen kommer sannsynligvis til å evaluere sesongens rypejakt før det blir tatt stilling til både hundeforbud, økning i jaktavgiften og dagskvoter. Da må både jegerne fra Sør-Norge og reiselivsnæringa i Finnmark belage seg på endringer i Norges rikeste rypeområde.