Hopp til innhold

Svalbards største innsjø er navnløs

En navnløs innsjø på Svalbard har vokst seg så stor at den er blitt øygruppas største. Selv om klimaendringer kan føre til at den forsvinner igjen, skal den likevel nå få et navn.

Svalbards største innsjø er uten navn
Foto: Kart: Norsk Polarinstitutt

Winfried Dallman

Winfried Dallman, geolog ved Norsk Polarinstitutt.

Foto: Norsk Polarinstitutt
Oddveig Øien Ørvoll

Oddveig Øien Ørvoll, leder for navnekomiteen.

Foto: Norsk Polarinstitutt

– Nå er det opp til publikum å bestemme hva den skal hete, sier Winfried Dallman, geolog ved Norsk Polarinstitutt til NRK.

Sjøen ligger i fronten av Holmströmbreen, innerst i Ekmanfjorden på Spitsbergen.

Siden 1990 har den vokst fra 2,3 til 17,3 kvadratkilometer.

Det gjør den til Svalbards største, etter Brånevatnet på Nordaustlandet, som har et areal på om lag 9 kvadratkilometer.

  • Se interaktivt kart over Svalbard her!

– Menneskeskapt

Det er endringer i de tre isbreene Holmströmbreen, Morabreen og Orsabreen nord for sjøen som har gitt den større spillerom.

– Isen har trukket seg tilbake helt siden 1920-tallet, og med den menneskeskapte globale oppvarmingen skjer dette fortere og fortere, sier Dallman.

Men det er altså slett ikke sikkert at sjøen får beholde sin nye, store størrelse. Den kan faktisk bli helt borte igjen.

– Vekk om 20 år

– Det er vanskelig å forutsi, men blant annet går det en elv ut fra sjøen som stadig drenerer den. Også klimaendringer kan ha noe å si. Om 20 år kan det hende at sjøen er forduftet.

Sjøen skal likevel ikke forbli navnløs all den tid den eksisterer.

– Mitt spøkefulle navneforslag er «Smeltevannet», siden den er et resultat av issmelting. Men jeg vil ikke sende inn forslaget mitt, humrer geologen.

«Klimasjøen»

Norsk Polarinstitutt har nemlig en egen komité som tar imot forslag fra publikum.

Blant forslagene som er kommet inn er «Rausjøen», «Trebresjøen», «Klimasjøen», «Myndesjøen», «Dalasjøen» og «Holmströmvatnet».

Komitéleder Oddveig Øien Ørvoll vil ikke avsløre hvilket av forslagene hun synes klinger best.

– Jeg har egentlig ikke noen favoritt, og hadde jeg hatt det så ville jeg nok ikke røpet det heller. Vi skal jo vurdere alle forslag nøye og avgjøre dette på en skikkelig måte, sier Ørvoll.

Nynorsk

Det stilles to krav til navneforslagene. De må være på nynorsk språkform, og de må være nøye begrunnet.

Nynorskkravet henger igjen fra 1920-årene da kartleggingen av Svalbard startet. Da ble det bestemt at alle stedsnavn på øygruppa skulle være på nynorsk.

De fleste forslagene som kommer inn passer inn i den nynorske navnetradisjonen, men det er ikke alle forslagene som er like godt begrunnet.

Døpes i mai

– «Klimasjøen» er et forslag som nok er begrunnet i at vannet endrer seg i takt med klimaforandringer. «Rausjøen» kommer nok fra noen som har sett et bilde av vannet, for på enkelte flyfoto ser den rød ut, sier Ørvoll.

Ørvoll regner med at omstendelige prosessen med å velge det beste navnet for Svalbards største, og Norges 89. største, innsjø skal være ferdig i mai.

Du kan altså fremdeles være med på å bestemme. Norsk Polarinstitutt ønsker flere forslag!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.