Hopp til innhold

«Nådeløst oppgjør i Troms Ap»

Det blir et nådeløst oppgjør i Troms Arbeiderparti på lørdag. Hva skjer i partiet når kampvoteringa om førsteplassen er over, spør vår medarbeider Lars Egil Mogård.

Troms Arbeiderparti
Foto: Håkon Iversen / NRK

Lars Egil Mogård

Ifølge ei meningsmåling i dag torsdag vil flertallet av de spurte ha Herman Kristoffersen på førsteplass på stortingsvalglista til Troms Arbeiderparti.

Avisa iTromsø opplyser at av 800 spurte i målinga kommer omtrent halvparten fra Tromsø-området. Det bør vi også ha i mente når feilmarginen skal vurderes. Men konklusjonen er at dersom Troms Arbeiderparti skulle høre på «folket», er det klart for den 65 år tidligere tromsøordføreren som ny stortingsrepresentant.

Henriksen kan vinne

Men sånn er ikke verden, og slett ikke i Troms Arbeiderparti. For det kan ligge an til at Martin Henriksen går av med seieren, om enn en knepen seier på lørdag.

Årsaken til at Herman Kristoffersen nå dukker opp som en aktuell kandidat er den politiske sortien til Roger Ingebrigtsen. Hans «upassende seksuelle forhold» til ei 17 år gammel AUF-jente for flere år siden, gjorde at Ingebrigtsen selv trakk seg da forholdet ble kjent for ledelsen i Arbeiderpartiet.

Hadde ikke dette skjedd, ville det uansett ha blitt en kampvotering om førsteplassen – mellom Ingebrigtsen og Henriksen.

Henter fram Herman

Så lanseres Herman Kristoffersen som kandidat fra medlemmer i Tromsø Arbeiderparti. Det blir offentlig kjent gjennom et intervju her i NRK Troms.

«Noen hadde snakket sammen» for at Tromsø skulle få en kandidat som ville kjempe om topp-plassen. Og det hadde sin virkning. Herman Kristoffersen var villig.

Han hadde et problem; de siste åra hadde han ikke betalt medlemsavgifta til Tromsø Arbeiderparti.

Lei og litt uinteressert

Mange var sikkert ikke forundret over det. Herman hadde pensjonert seg fra aktiv partipolitikk etter ordførerperiodene. Særlig i den siste perioden framsto han som lei og litt uinteressert.

Mens han satt som ordfører var han også lite aktivt i sitt eget lokalparti. Det skal heller ikke være mange ganger at han har deltatt på samlinger til fylkespartiet.

Men tidsnok til å kunne være valgbar, fikk han ordnet med betalinga til Tromsø Arbeiderparti. Nå er medlemskapet i orden. Og et stort flertall av medlemmene i representantskapet til Tromsø Arbeiderparti vil at Kristoffersen skal være førstemann på lista.

På nominasjonsmøtet får han trolig stemmene fra Lenvik, Lyngen og Sørreisa.

– Vår tur nå

Det brukes mange argumenter for at Herman Kristoffersen bør få topp-plassen. Medlemmer sier de ønsker seg en tydelig stemme på Stortinget.

– Nå er det også vår tur i Tromsø, blir det sagt.

Det er 64 år siden en fra Tromsø har stått på topp. Det var Aldor Ingebrigtsen fra Lyfjord på Kvaløya. I 1921 ble han valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet og ble gjenvalgt syv ganger.

Formelt sett er det riktig at ingen fra Tromsø har vært på topp på svært lang tid. Men Tromsø har vært godt representert på stortingsbenken. I denne perioden er både Anne Marit Bjørnflaten og Tove Karoline Knutsen fra Tromsø på andre- og tredjeplass.

Ikke som hos biskopene

Den som står øverst på lista er ingen Preses – førstemann og en leder som i bispekollegiet i Norge. Du har i utgangspunktet ingen mer tyngde i stortingssammenheng, eller er garantert solide posisjoner, selv om man står på topp på en liste.

Men ingen bør være i tvil om at Herman Kristoffersen kan bli en kraftig stemme på Stortinget. Vi skal huske på at han eventuelt velges inn på lista til Troms Arbeiderparti, og ikke skal være kommunepartiets mann i Oslo.

Nord-Troms blir viktig

Hvor stor sjanse har Martin Henriksen til å bli valgt?

Han har sikret seg stor støtte i særlig Sør-Troms og deler av midtfylket. AUF står sterkt i Troms og vil kjempe for han.

Det er et lite usikkerhetsmoment hva delegasjonen fra Nord-Troms vil stemme. De hadde ønsket at fylkespartileder Bjørn Inge Mo fra Kåfjord kunne være en kompromisskandidat.

Men Mo sier nei. I dag tyder mye på at mange fra Nord-Troms går for Henriksen under avstemminga på lørdag.

Store ord

Martin Henriksen har gjort politisk karriere i Oslo. For velgerne kan han være et ukjent politisk blad her i Troms.

For tida er den tidligere AUF-lederen politisk rådgiver i Arbeidsdepartementet. Og det er ikke måte hvilke kvalifikasjoner han har, skal vi tro AUF-ere på møtet i Tromsø Arbeiderparti.

Han ble sammenlignet med Thorvald Stoltenberg av våpendragere i AUF. Og lederen i Harstad Arbeiderparti har uttalt til NRK at Henriksen er det største politiske talentet Nord-Norge har for tida.

Kan slå tilbake

Slike utsagn kan slå tilbake på Henriksen. Mange vil kanskje huske han best for snuoperasjonen i spørsmålet om oljeleting utafor Senja, Vesterålen og Lofoten. Tidligere en knallhard motstander. Nå har han snudd. Av taktiske årsaker?

I Tromsø Arbeiderparti er det åpent sagt at få i Tromsø vil stemme på ei stortingsvalgliste dersom toppkandidaten er fra Harstad. Ingen vet i dag om det vil være belegg for dette dersom Martin Henriksen vinner.

Onsdag sa forsker Bernt Aardal ved den uavhengige stiftelsen Institutt for samfunnsforskning i Oslo at for velgerne har det liten betydning hvor kandidatene på en stortingsvalgliste bor. Men det kan få betydning for mobiliseringen for valgkampen i partiorganisasjonen.

Hva skjer med samholdet?

Og her vil utvilsomt Troms Arbeiderparti få ei stor utfordring. Det blir en vinner og en taper på lørdag. Vi vil sikkert få høre appeller etter valget om samhold i fylkespartiet. Det kan bli vanskelig.

Mye er sagt i striden som har pågått. For noen blir det et prestisjenederlag. Arbeiderpartiet sliter sterkt, og kan miste regjeringsmakta.

Troms Ap kan neppe regne med å få inn mer enn to på Stortinget ved valget i september. I dag virker det som om Tove Karoline Knutsen kan være trygg på å fø andreplassen på lista.

Nå er faren at det brer seg en misstemning, og mye misnøye med valget som de 107 delegatene skal gjøre på lørdag om førsteplassen. Det kan få betydning for innsatsen fra enkeltpersoner og partilag i Troms Ap i en tøff og hard valgkamp de kommende månedene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark