Hopp til innhold

Kautokeino-drapet: – Det som skjedde var ekstremt dramatisk

Samboeren til avdøde Helge Mannsverk forteller at hun fryktet for sitt eget liv, da hun ble alene igjen på hytta etter skytedramaet i Gárggoluoppal i Kautokeino.

Hytte Gargoluoppal

På denne hytta i Gárggoluoppal i Kautokeino ble 52 år gamle Helge Mannsverk skutt og drept sist lørdag.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Samboerparet hadde tidligere på dagen ønsket å forlate hytta, men klarte ikke å forsere snøhaugen som den nå drapssiktede mannen hadde plassert i innkjørselen, forteller kvinnens bistandsadvokat Andreas Hegg.

– Det som skjedde var ekstremt dramatisk, som hentet ut fra en film, sier Hegg til NRK.

Det var lørdag kveld at 52 år gamle Helge Mannsverk fra Alta ble skutt og drept på en hytte Gárggoluoppal i Kautokeino kommune.

En mann i 40-årene fra Kautokeino er nå siktet for drapet.

– Husker skudd og basketak

Mannsverk sin samboer befant seg også inne i hytta da drapet skjedde. Ifølge Hegg husker hun hendelsesforløpet detaljert.

– Hun har fortalt hvor mange skudd som ble løsnet, en person blir truffet, og det oppsto et basketak i etterkant, som varer en liten stund, forteller Hegg.

Fryktet for livet

– I tillegg har vi det som skjedde i ettertid, hvor gjerningsmannen ble borte, og kvinnen ikke visste hvor han befant seg. Hun ble alene igjen i hytta med den avdøde. Hun fryktet for sitt liv, legger han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet på åstedet etter drap i Kautokeino

Politi på åstedet etter drapet i Kautokeino

Foto: Ewa-Meri Hedman / NRK


Ifølge bistandsadvokaten har den etterlatte samboeren det tøft og er preget av det som har skjedd.

– Men hun skjønner at politiet trenger informasjon, og ønsker å bidra, sier Hegg.

– Ville vekk fra hytta

Tidligere samme dag som drapet skjedde, hadde Helge Mannsverk ringt politiet, og varslet om at mannen som nå er siktet for drapet hadde brøytet igjen oppkjørselen til hytta der paret befant seg.

Siktede hadde sperret veien til hytta med en snødunge, og de hadde et ønske om å komme seg bort.

– De ville ikke være der mer, men de kom seg ikke vekk fra hytta. Snødungen var så stor at de ikke klarte å forsere den, sier Hegg.

Ifølge Hegg var ikke paret i kontakt med den drapssiktede i forbindelse med at han sperret veien.

– Hvorvidt de var redde har ikke vært et tema, men at hytteidyllen var brutt på grunn av det som skjedde, det er sikkert, legger han til.

Kommenterer ikke skudd mot samboeren

Andre medier har meldt at drapssiktede også truet med å skyte den dreptes samboer. Hegg kan ikke bekrefte dette overfor NRK.

– Det har vært et tema under avhør, hvorvidt våpenet har vært retta og avfyrt mot henne også. Men jeg vil ikke kommentere det noe videre.