Hopp til innhold

– Ikke gitt at vi rekker fram

Redningspersonell advarer mot ekstrem snøskredfare i Nord-Norge. – Ikke ha for stor tiltro til snøskredutstyr, sier fartøysjef for redningshelikoptrene.

Snøskred 330 skvadronen

Fra helikopteret har 330-skvadronen sett mange skred den siste tiden i Nord-Norge. De advarer mot å føle seg for trygge når man ferdes i fjellet.

Foto: Montasje / NRK

330-skvadronen er statens operatør av redningshelikoptere og det er de som drar ut hvis det er behov for akutt hjelp i forbindelse med ulykker og akutt sykdom.

– Stor skredfare

– Skredfaren er nå veldig stor, og skred kan rase selv uten å bli utløst av folk. Ikke ha for stor tiltro til snøskredutstyr, for det er ikke gitt at vi rekker fram innen tidsrammen, konstaterer fartøysjef Eirik Innerby til Finnmark Dagblad.

Nord-Norge har vært preget av flere ras den siste tiden, og nettsiden Varsom.no viser at det er stor skredfare fremover også.

Her viser skalaen 3 av 5, som betyr stor skredfare. 5 er aldri blitt brukt.

100–200 meter bredt skred

Ras i Hammerfest

Politiet søkte intenst etter personer som kunne vært tatt i skredet i Hammerfest.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

På torsdag gikk et 100–200 meter bredt snøskred i Hammerfest, og bygda Oldervik i Troms måtte tvangsevakueres på grunn av stor fare for snøskred tidligere i uka.

Nå oppfordrer 330-skvadronen til forsiktighet hvis man skal ferdes i nærheten av områder, der det er hellinger på over tretti grader.

– Det trenger ikke være bratte fjellsider for at snøen skal rase. Slik føret er nå kan man bli begravd av snø også i mindre skråninger, advarer fartøysjefen til avisa.

– Skred kan også gå langt ut på flaten, så man er ikke trygg selv om man ikke går i henget, legger han til.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 330 skvadron

330-skvadronen redder noen turister for et par år tilbake.

– Ikke trygg med sender

Ingen er ikke trygg selv om det finnes snøredningsutstyr med sender og mottaker som viser hvor man befinner seg.

– Det utstyret har også vi, men det gylne vinduet er 15 minutter. Etter den tid detter overlevelsesraten fort. Vi vil i alle tilfeller komme fram etter dette, minner han om.