Hopp til innhold

Norske fiskere leverer i Russland

Fiskere som ikke får solgt fangsten i Norge, kan nå levere i Murmansk.

Sjark

Norske fiskebåter leverer nå fangsten i Murmansk.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Mens man tidligere har vært vant med at russiske trålere kommer til Finnmarkskysten for å levere fisk, er nå situasjonen omvendt.

Tirsdag gikk første fangsten i år fra Alta til Murmansk. Salgssjef Willy Godtliebsen i Råfisklaget sier de lenge har hatt kontakt med russerne om kjøp av fisk.

– De tar i mot hyse og torsk, og når seinotfisket starter er det også mulig å levere sei i Murmansk, sier Godtliebsen.

Nye tider

Tiden da russiske trålere måtte levere fersk fisk til norske mottak som manglet råstoff er over. Nå har ikke mottakene kapasitet til å ta imot all fangsten fra norske fartøy - etter det ekstremt gode fisket de siste årene.

I høysesongene og for unge fiskerne er det å levere fisk i Murmansk nå et alternativ.

– Vi har opplyst flåten om at det er stor interesse i Murmansk. Slik at båter som er av en viss størrelse og klarer å gå avstanden, er velkomne til å levere der, forteller Godtliebsen.

Slipper russisk byråkrati

Og for de som frykter det russiske byråkratiet har Råfisklaget tatt seg av det.

– Vi knytter gjerne opp kontakt med anlegg i Murmansk og har lagt til rette med alt det praktiske rundt leveringen over grensa.

Prisene man kan få for fisken holder mål i forhold til norske minstepriser, men man får i alle fall levert fisken fra seg.

– Prisene vil variere fra gang til gang. På hyse ligger de over minsteprisen, men torsk kan man ikke regne med mer enn minstepris for, ifølge Godtliebsen.

Ikke de store mengdene

Selv om det nå er skjedd et skifte i fiskeriet som gjør at norske båter leverer i Russland, er det så langt ikke snakk om de store kvantum med fisk som går den veien.

– Det er foreløpig små kvantum som leveres i Murmansk, sammenlignes med det russiske frysefartøy leverer til norske anlegg, sier salgssjefen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark