Hopp til innhold

– Jeg prøver å gjøre 22. juli til en god dag

Viljar Hanssen fra Svalbard vil vise at noen sår aldri gror. Derfor markerer han 22. juli med å dele det han mener oppsummerer følelsen av det å være på Utøya 22. juli 2011.

Viljar Hanssen

Viljar Hanssen svevde mellom liv og død etter at han ble skutt på Utøya. Han fikk skuddskader i hodet, låret, høyre underarm, venstre hånd og venstre skulder.

Foto: Privat

I dag er det tre år siden terroren i regjeringskvartalet og massakren på AUF sin sommerleir på Utøya.

Viljar Hanssen overlevde terroren 22. juli, til tross for at han ble skutt fem ganger på Utøya.

I Sommer i P2 på NRK P2 5. juli fortalte han om musikk som har hjulpet han i etterkant av opplevelsene.

I dag, 22. juli 2014 deler han et bilde og et dikt på sin Facebook-profil for å markere at det er tre år siden terroren rammet.

– Bildet viser at noen sår aldri gror. Det er fint å huske på i dag. Diktet oppsummerer hele 22. juli og følelsene rundt Utøya. I alle fall for meg som overlevde, sier Hanssen til NRK.

Diktet, «Eit dikt for dei unge» ble skrevet av den norske forfatteren Frode Grytten til minnemarkeringen et år etter 22. juli 2011.

– Det oppsummerer med få ord akkurat det man tenker, sier Hanssen.

Skyt meg i venstre arm, og eg skal kalle såret solidaritet

skyt meg i høgre arm, og eg skal kalle arret samhald

skyt meg i kjeven, og eg skal heve røysta mi

skyt meg i kneet, og eg skal reise meg igjen

skyt meg i hofta, og eg skal løpe raskare

skyt meg i brystet, og eg skal jobbe mot all urett

skyt meg i auget, og eg skal sjå verda klarare

skyt meg i øyret, og eg skal høre dei nye røystene synge

skyt meg i hjartet, og eg skal rope: vår kjærleik lever

Frode Grytten.

– Det krevde mot å legge det ut

Viljar Hanssen svevde mellom liv og død etter at han ble skutt på Utøya. Han fikk skuddskader i hodet, låret, høyre underarm, venstre hånd og venstre skulder. Hanssen mistet også synet på det ene øyet.

Å legge bildet sammen med Grytten-diktet på Facebook, krevde mot, forteller Viljar.

Bildet han delte sammen med Grytten-diktet krevde mot å legge ut på Facebook.

– Jeg har gått med øyeprotese så lenge, og ikke vist det offentlig på så lenge. Man er på sitt mest nakne når man tar bort det. Det er litt vanskelig å beskrive, sier Hanssen, som har fått mange henvendelser etter at han la ut den sterke statusoppdateringen.

Viljar Hanssen

Viljar Hansen har laget sitt Sommer i P2. Programmet handler om hva som tok han til Utøya, om politisk engasjement, vennskap og følelsen av uovervinnelighet. Programmet sendes i reprise tirsdag på NRKP1 Troms og Finnmark fra klokken 16 til 17.

Foto: Caroline Rugeldal / NRK

– Det er veldig personlig å vise et sånt bilde. Det er hyggelig at folk har trykket «liker», kommentert og ringt. Det har krevd en del mot å legge ut bildet, så jeg er glad for all responsen.

– Det er noe endelig med død

22. juli markeres flere steder i landet. I hovedstaden er det markeringer i regjeringskvartaler, domkirken og på Utøya.

I Troms og Finnmark markeres dagen i både Salangen og Bardu. Viljar Hanssen sier han prøver å gjøre dagen til en god dag.

– Jeg bruker dagen til å minnes dem vi mistet, til å besøke grava til gode kompiser og til å være med foreldre, familie og venner. Datoen betyr mye mer for andre enn for meg. Jeg lever med 22. juli hver dag, enten det er 21. juli, 22. juli eller midten av desember. Så datoen er en fin dag for å minnes, sier Hanssen.

Medlem av sentralstyret i AUF, Brage Sollund, var også på Utøya 22. juli for tre år siden. For han er 22. juli blitt en viktig dag å markere.

– Jeg mistet mange venner på Utøya. Dem vi skal markere i Bardu og på Sjøvegan i dag var veldig nære venner av meg som jeg kjente veldig godt, sier Sollund til NRK.

Tre år senere er det fortsatt vanskelig å takle sorgen og tapet av gode venner.

– Det er noe endelig med død. Etter én dag så forstår du det ikke helt, etter tre måneder begynner du å forstå det mer. Men etter tre år er det skrevet i stein, at når noen er død, så kommer de ikke tilbake. Du lærer deg å leve med det, men det blir verken lettere eller bedre, forteller Brage Sollund.

Brage Sollund

Medlem av sentralstyret i AUF, Brage Sollund, sier det aldri blir verken lettere eller bedre.

Foto: Ingrid Leithe

Vil aldri glemme

Det er ikke nok å ta avstand fra terroristens handlinger. Vi må ta et oppgjør med holdningene også, har både AUF-leder Eskil Pedersen og partisekretær for Arbeiderpartiet Raymond Johansen tidligere uttalt til NRK.

Det samme sa Erna Solberg i sin tale tirsdag.

Brage Sollund er helt enig i dette.

– Det var et hat som fikk en mann til å drepe 69 unge mennesker. Det er ekstremt. Dette gjorde han fordi han hatet Arbeiderpartiet og han hatet innvandrere. Det må vi aldri glemme, for det er sannheten som ligger bak disse handlingene. Det må vi ta innover oss og ta et oppgjør med som et samfunn, mener han.

– Hatet blusser opp igjen

Ådne Hindenes er tidligere leder for Alta AUF. I dag, tre år etter terrorhandlingene skal han tilbake til Utøya.

– Det blir fint å dra tilbake til Utøya. Det har jeg synes hver gang jeg har vært der siden 22. juli. Jeg prøver å tenke på alle de fine minnene jeg har der, og ikke de to timene som var et helvete, sier Hindenes.

Men tankegodset bak terroren må stå sentralt i dag også, mener han.

– Det man har sett når politisk motivert massevold har blusset opp er at det blusser opp når man glemmer. Det er viktig å markere og huske, sier Ådne Hindenes.

Ådne Hindenes

Tidligere leder for Alta AUF, Ådne Hindenes, synes det er fint å dra tilbake til Utøya.

Foto: Privat
  • Les alt om terroren 22. juli HER.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark