Hopp til innhold

– Vi vil vise fram hvordan de nordnorske høvdingene bodde

Neste år starter bygginga av middelaldertunet Allmenningr på Trondenes. Direktøren tror tunet vil bli starten på en ny æra for Sør-Troms museum.

allmannaheimr

Slik skal Allmenningr se ut når det blir ferdig.

Foto: Sør-Troms museum

Ole J. Furuset

Direktør Ole J. Furset i Sør-Troms museum.

Foto: Børge Hoseth

– Vi har i mange år ønsket å begynne og bygge, og i dag har styret i Sør-Troms museum sagt ja. Nå går vi i gang og vi skal gjøre vårt beste for å få dette til å bli starten på en ny æra, sier direktør Ole J. Furset til NRK.

Neste år begynner arbeidet med middelaldertunet, som skal bestå av en rekke kopier av bygninger som har vært oppført tidligere på Trondenes.

– Vi vil løfte de nordnorske høvdingene som bodde her fram i lyset. I 2030 er det tusen år siden Tore Hund fra Bjarkøy drepte Olav den hellige i slaget ved Stiklestad. Asbjørn Selsbane-historien ønsker vi å få frem og vise hvor viktig dette området var på denne tiden, sier avdelingsleder ved museet Tore Einar Johansen.

Sentral stavkirke

I tillegg til både smie og en kopi av ei årestue som ble gravd ut på 1960-tallet, blir hovedattraksjonen ei stavkirke.

– Det første vi går i gang med å bygge er en kopi av ei stavkirke. Den er ikke stor, bare 34 kvadratmeter, men da Kong Øystein for 1000 år siden bestemte at det skulle bygges ei kirke på Trondenes, er det ikke sikkert det ble bygget ei så veldig mye større kirke her enn det, sier Johansen.

allmenningr

En stavkirke blir en viktig attraksjon på Allmenningr

Foto: Sør-Troms museum

Planene er basert på to utgravinger i gårdshaugen på prestegården på Trondenes, sagatekster og øvrige historiske og arkeologiske data fra Trondenes, Harstad-regionen eller Nord-Norge.

Håper på støtte fra staten

Allmenningr har ei kostnadsramme på knappe åtte millioner kroner. Og til tross for at museet ennå ikke har fullfinansiert prosjektet, er de ganske sterke i troen på at også staten vil komme på banen.

– Vi fikk i sin tid 1,56 millioner kroner da Harstad Håndverkerforening ble oppløst. Senere har vi fått 1 million av Troms fylkeskommune. Sammen med verdien av tomta det skal bygges på, har prosjektet en solid egenkapital, sier Furset.

Styrelederen i Sør-Troms museum, Arne-Johan Johansen, håper også at sentrale myndigheter vil komme museet i møte. De har nemlig gått positive signaler fra sentrale politikere i regjeringspartiene.

Allerede for to år siden var en representant fra Kulturrådet på befaring på Trondenes, og ble imponert.

«Søknaden er faglig godt begrunnet og bygger på solide arkeologiske og historiske kunnskaper. Bygningene vil sammen danne en formidlingsarena for en mer aktiv opplevelsesformidling av livet i middelalderen slik det kan ha artet seg, » skrev kulturrådet i sin rapport.