Hopp til innhold

- Begynnelsen på slutten

Stor skuffelse over at fylkesgrensene i nord ikke endres.

Fylkesgrenser i nord
Foto: NRK

Fylkesgrensene i Nord-Norge blir ikke endret, og landsdelen blir ikke en region. Det har regjeringa bestemt.

Til tross for at både politikere og næringslivet, spesielt i Troms og i Hålogaland-regionen, har ventet på en større omlegging, vil myndighetene ikke røre ved dagens fylkesinndeling.

- Slutten på mellomnivået

Dette er begynnelsen på slutten mener formannen i distriktskommisjonen, Johan Petter Barlindhaug

- Etter min mening betyr det begynnelsen på slutten av det folkevalgte mellomnivået. Jeg tror dagens mellomnivå har mistet sin legitimitet i folket. Det blir ikke reell makt, sier Barlindhaug til NRK.

Fylkesrådsleder i Troms, Paul Dahlø, er skuffa over at fylkene i landet skal bestå som nå, og mener regjeringa bryter med Soria Moria-erklæringen.

Debatt: Si din mening her!

- Strid med Soria Moria

Dahlø skjønner ikke hvorfor regjeringa har tatt denne beslutningen.

- Det vanskelig for meg å se at dette er i tråd med intensjonene i landsmøtevedtaket til Arbeiderpartiet og Soria Moria-erklæringen, sier Dahlø til NRK.

Også stortingspolitiker Ivar Kristiansen fra Nordland Høyre er sterkt kritisk til at det ikke blir regioninndeling av fylkene.

- Nå blir det enda mer sentralstyring fra hovedstaden. I mellomtiden ser vi en fraflytting fra distrikts-Norge, og politikere som ikke får ta grep lokalt. Det er også ille at Stortinget nå går glipp av debatten om hva man skal gjøre fremover for å desentralisere makt og myndighet, sier Kristiansen til NRK.

Les: Tror på større regioner

Les: Skuffet over regionvalg

Les: Dropper nytt norgeskart

Flere nyheter fra Troms og Finnmark