Hopp til innhold

Voldsom pågang etter aksjer i Altaposten

Situasjonen skaper usikkerhet blant de ansatte.

Forside Altaposten

Faksimile fra Altapostens papirutgave. Mediehuset driver også med nettavis, lokal-TV og lokal-radio.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Har du aksjer i Altaposten, ja da sitter du på gullkantede dokumenter.

De siste ukene har flere aktører vært på banen for å sikre seg innpass i Mediehuset. Slikt skaper både prispress og spekulasjoner. De ansatte merker usikkerheten rundt et fremtidig eierskap.

– Vi er jo selvfølgelig usikre all den tid vi ikke vet hva som har skjedd. Vi vet jo lite om både motiver og hva tankene til kjøper og selger eventuelt er. Så det er mange spørsmål som henger i lufta akkurat nå, sier klubbleder for 17 journalister i Mediehuset Altaposten, Tom Skoglund.

Stor pågang etter aksjer

Rolf Edmund Lund, Altaposten

Rolf Edmund Lund er redaktør i Altaposten. Han håper i det lengste at mediehuset har lokalt eierskap.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Bakgrunnen for usikkerheten er en voldsom pågang etter aksjer i lokalavisen, som har presset prisen per aksje opp i mellom sju og åtte tusen kroner.

I dag har Harstad Tidende-gruppen omlag 40 prosent av aksjene, men har signalisert at de aller helst vil ha full kontroll i Altaposten. Da trenger det Schibsted-eide selskapet mer enn 50 prosent eierskap.

Nå har en av landets fremste avisinvestorer meldt seg på i kampen om eierskapet. Bærums-mannen Odd Reidar Øie har etter det NRK har grunn til å tro allerede gjort avtaler med enkelte av dagens aksjeeiere for oppkjøp. Øie, som fra før eier omlag fem prosent av Altaposten, er involvert i 21 norske aviser, hvorav flere i nord.

Kampen om aksjene kommenterer redaktør Rolf Edmund Lund slik:

– Aller helst vil man ha langsiktige og fremtidsretta eiere for å kunne videreutvikle huset, ikke minst i forhold til innhold.

Kan forsvinne ut av kommunen

Bortsett fra Harstad Tidende-gruppens engasjement, har Altaposten betydelig spredning i eierskapet, primært med lokal tilhørighet. Lund medgir at mediehusets vekst har gitt en oppmerksomhet som kan føre til at eierskapet til syvende og sist forsvinner ut av kommunen.

– Det har Mediehuset Altaposten er attraktivt viser at vi har gjort mye rett, og det er jeg for så vidt glad for. Jeg hadde jo aller helst ønsket å kunne beholdt lokalt eierskap, men nå er det nå en gang slik at det skjer filialisering, og man ville kanskje vært naiv hvis man ikke trodde det kom oppkjøpere på banen, sier Lund.

– Det er ikke slik at vi går rundt og bekymrer oss stort over det som ryktes å skje, men jeg tror mange tenker veldig mye på det, avslutter journalist Tom Skoglund.

Det har ikke lyktes NRK å få tak i Odd Reidar Øie for kommentar til denne saken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark