Hopp til innhold

Møkkavær knuser multedrømmen

Forskere og bærplukkere er enige - det ser dårlig ut foran multesesongen i år.

Multa

Multa er på vei. Eller er den det?

Foto: Roar Hveding Hansen

Drømmen om å traske innover fjellet til favorittmyra og fylle spannet og sekken med viddas gull kan falle i grus i år. De store, gyllne bærene står i fare for å bli en sjeldenhet.

En kald forsommer, lite regn og insekter, samt frost enkelte steder har ødelagt for multebærene. Det bekrefter Oskar Eriksen ved Ravnastua fjellstue i Karasjok.

– Det ser dårlig ut, det har vært en kald forsommer med temperaturer til dels ned mot null og minusgrader for en uke siden, så jeg regner med en del kart har frosset.

– Hva skal til for å berge multene da?

– Det går jo ikke an å berge multer som ikke finnes.

– Men litt bær er det kanskje der ute?

– Du må nok være lommekjent for å finne myrene som er på lune plasser. Men jo mer du går, jo mer finner du.

Sikker på at det blir bær

Men ikke alle ser så mørkt på situasjonen. Regine Berg, ved Ifjord fjellstue, har nylig vært ute å sett etter de ettertraktede bærene.

– Det ser ut som at noe har knytt seg, mens noe har begynt å modne og bare venter på litt mer sol, og det kan tyde på at det faktisk blir multer i år.

Og det til tross for at problemer med frost ikke har vært helt ukjent på Ifjordfjellet.

– Ikke nå i det siste, men det er bare noen uker siden jeg kjørte over fjellet, og da var det en og en halv grad og snøvær. Men nå har det vært fint de siste ti-tolv dagene.

– Så hvis sola fortsetter så blir det kanskje ikke så ille?

– Nei, jeg synes det ser bra ut, og er sikker på at det blir bær i år.

For tidlig blomstring

Forsker ved Bioforsk Nord i Tromsø, Inger Martinussen, tror multesesongen i år blir under middels god.

– Det har vært kaldt stort sett hele juni i både Troms og Finnmark, så det har vært lite insekter tilgjengelig akkurat under blomstringen.

I Troms på kysten ser det ikke særlig lovende ut på grunn av blomstringen alt i mai, før det kom en kuldeperiode uten insekter. Og det samme har stort sett skjedd i Finnmark.

– Jeg vil tro det på kysten blir ganske dårlig, mens det kan være litt bedre på innland og i høyden hvor det er blomstring litt senere. Frost vil kunne ødelegge kartene, det vil i alle fall bli skade på bærene, slik at de ikke ser så fine ut, men litt frost tåler den, sier Martinussen.

Ser svart ut

Også Mikkel Aslak Nilsen Bongo ved Madam Bongos fjellstue i Kautokeino har små forventninger til årets multesesong. For et par dager siden var det tre-fire kuldegrader ved fjellstua.

– Det ser svart ut, det er ikke så mye. Jeg tror nok kanskje kuldegradene tok mye av det som var av multebær, så jeg tror nok det blir dårligere enn i fjor.

I et annen stor multekommune, Sør-Varanger, har Edith Randa Øvre Pasvik camping. Hun har ikke selv vært og sett på multemyrene i det siste.

– Men etter det jeg har hørt er det meget langt mellom bærene, og det skyldes den kalde våren og forsommeren. Det var jo verken fugler eller insekter, og det må jo insekter til for å bestøve blomstene. Så det blir nok ikke noen gjentagelse av kronåret i fjor, et så godt bærår har vi ikke hatt siden på første halvdel av 60-tallet.

Har du sett noe til multa i år?