Hopp til innhold

Halliktiltalt dømt til sju års forvaring

En 29 år gammel mann er i Nord-Troms tingrett dømt til sju års forvaring, med en minstetid på fem år for hallikvirksomhet, voldtekt og overgrep mot mindreårige.

Rettssak Nord-Troms tingrett

Den halliktiltalte 29-åringen må sone etter en omfattende sex-tiltale.

Foto: Robert Greiner / NRK

29-åringen fra Troms stod tiltalt for å ha gjennomført gjentatte voldtekter mot to kvinner og seksuell omgang med en mindreårig jente. I følge tiltalen skal han ha formidlet kontakt mellom en kvinne og en rekke menn og tatt en del av betalingen kvinnen fikk for salg av seksuelle tjenester.

Da rettssaken startet 1. februar i år, tok aktor til orde for sju års forvaring, med en minstetid på fem år for 29-åringen.

Kjent skyldig

I den enstemmige dommen fra Nord-Troms tingrett fant retten det bevist at 29-åringen har gjort seg skyldig på samtlige tiltalepunkter.

Aktor Hugo Henstein er fornøyd med dommen på sju års fengsel, med en minstetid på fem år. I tillegg er 29-åringen er også dømt til å betale i alt 378.000 kroner i oppreisningserstatning og erstatning til tre fornærmede i saken.

– Vi er veldig tilfredse med at dommen ble slik vi tok til orde for. Forvaring er noe man bruker fordi man mener vanlig fengselsstraff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet, og det mener vi er riktig å bruke her, sier Henstein til NRK.

- Er pedofil

I retten har 29-åringen beskrevet seg som en person med unormal stor sexlyst og understreket seksualbehovet ved å vise til at han har ligget med rundt 1000 kvinner.

De rettsakkyndige har i stedet konkludert med at 29-åringen er pedofil , har dyssosial personlighetsforstyrrelse og er emosjonelt ustabil.

Omfattende rettssak

29-åringens forbrytelser skal ha pågått over to år fram til han ble arrestert høsten 2009. I løpet av denne tiden hadde han også rukket å kjøpe en erotikkbutikk i Tromsø sentrum. Fra denne skulle han bygge et pornoimperium med hovedsete i nord.

På det meste har tre Kripos-etterforskere jobbet med saken, og i alt 53 vitner var innkalt til den 12 dager lange rettssaken i Nord-Troms tingrett.

– Blir anket

29-åringens advokat, Odd A. Drevland, sier dommen blir anket.

– Vi vil anke fordi vi mener det er foretatt feil bevisvurdering. Retten har trodd blindt på en håndfull av vitnene som vi mener ikke har vært overbevisende nok. I stedet har man valgt å se bort fra de andre vitnene i saken og som tegnet et helt annerledes bilde av tiltalte, sier Drevland til NRK.

En ny behandling av saken i Hålogaland lagmannsrett er ventet i mai.