Hopp til innhold

– Kirkenes sykehus en brannfelle

Helse Finnmark har siden 1. februar betalt 2000 kroner dagen mulkt fordi brannsikkerheten er for dårlig på Kirkenes Sykehus.

Kirkenes sykehus IKKE BRUK

Kirkenes sykehus er en brannfelle, mener brannvesenet. Sykehuset selv mener de har kontroll.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Brannsikkerheten er egentlig svært dårlig, både organisatorisk og brannteknisk. Dette bygget er en brannfelle, sier Leif Ivar Sommer, varabrannsjef i Sør-Varanger kommune.

Han snakker om Kirkenes sykehus.

I oktober 2008 ble det utført tilsyn ved sykehuset. I rapporten ble det påvist hele ti punkter der brannsikkerheten ikke var ivaretatt. Rapporten er fremdeles ikke fulgt opp.

Brannvesenet i Sør-Varanger har siden 1. februar ilagt Helse Finnmark døgnmulkter på 2000 kroner .

Sykehuset mangler blant annet sprinkleranlegg, og det er avdekket omfattende svikt i organisering og forebyggende brannsikkerhetsarbeid.

Lang liste

Disse punktene plasserer Kirkenes sykehus blant verstingene på brannsikkerhet:

  • Eier/virksomhet arbeider ikke systematisk med brannsikkerhet etter målstyringsprinsipper.
  • Organisering av brannsikkerhetsarbeidet er ikke dokumentert.
  • Risikoanalyse brukes ikke som et verktøy i arbeidet med brannsikkerhet.
  • Dokumenterte rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge brudd på brannsikkerhetsbestemmelsene mangler.
  • Det er ikke etablert rutiner for systematisk overvåking og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
  • Det mangler rutiner for samordning av brannsikkerhetsrutiner mellom virksomhetene i bygget.
  • Bygget er ikke sprinklet.
  • Ledesystemet er mangelfullt.
  • Branntegningene er mangelfulle.
  • Det kunne ikke dokumenteres system for ekstraordinære tiltak ved unormale drifts- og bruksforhold som kan lede til markert økning i fare for antennelse eller brannspredning.

I tillegg har Helse Finnmark innhentet egne konsulentrapporter som viser at det allerede i 2007 forelå hele 31 strakstiltak som måtte utføres. Denne rapporten ble ikke lagt fram for brannvesenet under forrige tilsynsrunde.

Åtte år gammel sak

– Jeg er veldig skuffet over helseforetaket, og at de ikke har tatt brannsikkerheten på alvor. Dette er en sak som har versert siden de overtok sykehuset i 2002, og nå i de siste to årene har vi satt ned foten, og har måttet gå til pålegg. Det holder ikke med dialog.

– Hvor vanlig er det at større organisasjoner unnlater å følge opp slike pålegg?

– Det er egentlig svært uvanlig. Dette er første gangen vi har måtte gå til tvangsmulkt, som regel holder det med dialog mellom eier, virksomhet og oss.

Vi ta to år å fikse

Driftssjef i Helse Finnmark, Øyvind Grongstad er uenig i at sykehuset er en brannfelle.

– Hvis du tar bygget isolert sett, så er det ikke så brannsikkert som vi skulle ønske. Men når vi har tatt de forholdsreglene vi gjør nå, så vil jeg ikke si det er ei brannfelle.

Ifølge Grongstad vil det ta to år å løse de mange problemene.

– Det er selvfølelig økonomiske prioriteringer som har gjort at det har tatt den tiden det har tatt. Nå har vi startet en fin prosess med Sør-Varanger brannvesen, og har nå et veldig godt opplegg på hvordan vi skal gjøre disse tingene i løpet av året i år og neste år.