Hopp til innhold

– Det har aldri vært så ille

Det vil koste svært mye å reparere skadene etter flom og ras i nord.

Kurt Helge Bakken

Gårdbruker Kurt Helge Bakken samler inn rundballer etter flommens herjinger.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Flom, skred og ras har de siste dagene herjet med Nord-Norge. En rekke veier og bruer har blitt tatt av flom- og skredmasser, og det har skapt store problemer.

I Tverrelvdalen i Alta i Finnmark ble en bondegård totalt oversvømmet av flom i går tirsdag. Vårflommen i Tverrelva gjorde gården om til en stor innsjø.

– Det har aldri vært så ille som nå, og det er det største jeg har opplevd, sier gårdbruker Kurt Helge Bakken til NRK.

Familien på gården fryktet for egen sikkerhet, og valgte å evakuere.

– Jeg sov ikke natt til i går, men jeg holdt vakt. Jeg sa til ho mor at hun kunne hvile seg mens jeg passet på flommen. Men i natt har vi begge sovet godt etter at vi evakuerte fra huset og over til en bobil som står på trygg avstand fra elva, sier han.

Se TV-innslag fra den flomrammede gården:

Video Flom i Alta

Rømte til bobilen

Flomvannet har spredd arbeidsredskaper og dyrefor over hele eiendommen. Men vannet gjør i det minste sitt til at det går lett å sanke inn igjen rundballene som veier godt over et halvt tonn.

– I dag har jeg samlet inn rundballene slik at dyrene får mat. Jeg trenger ikke den store traktoren nå, ler Bakken.

Og bobilen står fortsatt klar dersom det blir aktuelt å evakuere familien flere ganger.

– Jeg tror flomvannet er på retur. Men hvis vannstanden stiger igjen, så flytter vi over til bobilen igjen, avslutter gårdbrukeren.

Får ikke flytte hjem

Og det er ikke bare i Alta man har måttet evakuere folk. Også i Nord-Troms er flere bygder evakuert på grunn av flom- og rasfare.

De som ble evakuert i Manndalen i Kåfjord i Nord-Troms tirsdag, vil fortsatt ikke få flytte hjem. I alt 20 personer fra seks husstander er evakuert.

Aud Nilsen i Manndalen synes det er greit at hun ble evakuert.

– Må man flytte så må man flytte, sier Nilsen som er evakuert til et rorbuanlegg i kommunen.

Torsdag formiddag skal NVE foreta en ny vurdering om det er trygt for innbyggerne å flytte hjem.

Se TV-innslag fra Nord-Troms:

Video Evakuert etter ras- og flomfare

Rasstengt E6 åpnet igjen

E6 har vært stengt to plasser i Kåfjord sien 16. mai etter store ras, men ble åpnet for trafikk igjen onsdag kveld klokka 20.

Flom og skred har de siste dagene ødelagt veier i Nord-Norge for flere titall millioner kroner.

– Vi gjorde en grovvurdering i går, og da hadde kostnadene beløpt seg til over 20 millioner kroner. Men det var før flere bruer ble ødelagt. Nå må vi nok plusse på noen titall millioner kroner. Det er et betydelig beløp og betydelige skader som har oppstått, sier regionveisjef Torbjørn Naimak.

Krever ekstra penger

De enorme ekstrautgiftene fører til at planlagte vedlikeholdstiltak på veiene i nord kan bli utsatt dersom Statens vegvesen ikke får tilført ekstraordinære midler.

– Vi har et stramt vedlikeholdsbudsjett, så dette vil få store konsekvenser, sier Naimak.

Fremskrittspartiet mener nå det må tilføres ekstra penger til å dekke alle kostnadene som flom og ras har påført veiene i nord.

– Hvis man tar penger fra drifts- og vedlikeholdsbudsjettet, så vil man ikke få gjennomført det som Stortinget har planlagt. Derfor må Stortinget og regjeringen nå bevilge ekstra penger, sier stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen fra Fremskrittspartiet til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark