Hopp til innhold

– Det er voldsomme inntrykk

Olje- og energiministeren besøkte Lyngen etter storskredet.

Terje Riis-Johansen

Terje Riis-Johansen, her sammen med Lyngen-ordfører Hans Karlsen.

Foto: Håkon Iversen / NRK

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var i Lyngen mandag ettermiddag for å se på skadene etter skredet fredag.

To hus ved Solhov ble feid på sjøen av jord- og leirmassene, og en person måtte reddes ut fra loftvinduet etter at huset hans havnet i sjøen.

– Stor naturkatastrofe

Mirakuløst gikk ingen liv tapt, men rundt 50 personer ble evakuert fra hjemmene sine. De fleste har fått flytte hjem, men ikke alle tør gjøre det.

– Det er voldsomme inntrykk. Dette er en stor naturkatastrofe, og det er ille. Samtidig er det utrolig at ikke liv gikk tapt. Og det må vi være veldig takknemlige for, sier Riis-Johansen til NRK.

Kyrre Lyngdal reddes ut av huset sitt i Lyngen

Kyrre Lyngdal ble reddet ut av huset sitt etter at det var skylt på sjøen av skredmassene.

Foto: Espen Lyngdal

Han befarte skredområdet fra båt, og fikk se de store ødeleggelsene. På vei til båten måtte statsråden skritte over sønderrevne vegger fra et skur som var dratt på land etter leirraset som fredag feide to bolighus på sjøen.

Framme ved rasstedet ser statsråden fortsatt mønene fra bolighusene ligge over vannskorpa. Ekspertisen fra NVE anslår at mellom 200.000 og 300.000 kubikkmeter masse gikk på havet i leirskredet. Det tilsvarer 20.000-30.000 lastebillass.

– Dette har gitt dramatiske effekter lokalt. Jeg er ansvarlig, og jeg følte det var naturlig å møte lokale myndigheter og snakke med innbyggerne, sier ministeren.

Ingen ekstra penger

Riis-Johansen sier han er i Lyngen for å få informasjon, og at han ikke har noen ekstraordinære penger med seg nordover.

– Jeg er her for å samle kunnskap, og vi ser blant annet på sikringsarbeidet som gjøres. Her er det viktig for meg å få førstehåndsinformasjon fra de som er direkte berørt. Det er også viktig med tanke på eventuell endring av lovverket i ettertid, sier han.

Midlertidig vei i Lyngen

Hans Kristian Berg (t.v) og Bjørnar Jensen klargjør den nye omkjøringsveien over rasstedet i Lyngen der bolighus ble feid på sjøen fredag.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / Scanpix

Møtt av protester

Få timer før det store skredet gikk fredag ettermiddag, ble det klart at myndighetene ikke vil bevilge mer penger til sikring av det svært rasfarlige Nordnes-fjellet på andre siden av fjorden i Lyngen. Dette har satt sinn i kok, og statsråden ble derfor møtt med protestplakater.

Til NTB sier olje- og energiministeren at han tar denne frykten på alvor.

– Når vi setter oss sammen må vi finne en løsning på dette. Folk i Lyngen skal med rette kunne føle seg trygge. Vi skal ha et omfattende overvåkingsprogram på fjell som dette. I ro og mak må vi finne fram til en løsning på den akutte situasjonen. Vi må kunne klare å håndtere dette, sier Riis-Johansen, som avviser å svare på om han har bevilgninger med seg til Lyngen.

Senere mandag skulle ordførerkollegene i Kåfjord, Lyngen og Storfjord ha et eget møte med Terje Riis Johansen om situasjonen i Nordnesfjellet.

Riis Johansen blir i Lyngen til tirsdag. Da skal han skal se rasområdet på nytt fra helikopter og også ta en sveip over Nordnesfjellet før han returnerer til Tromsø og senere Oslo.

Ras i Lyngen

Slik så det ut i området lørdag formiddag.

Foto: Andrea Taurisano / NVE / Scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark