Hopp til innhold

Finnmarksfiskerne klar til å tjene på oljen

Finnmarksfiskerne klar til å håve inn pen bi-fangst - for nå starter ENI rekrutteringa av fiskebåter til oljevern rundt Goliat.

Fiskebåt i storm og springflo

Fiskerne er klare til å tjene penger på olje - oljeselskapet ENI vil ha hjelp fra lokale fiskebåter om katastrofen skjer. Arkivfoto.

Foto: Helge Peter Slinning

Finnmarksfiskere kan nå håve inn en pen bifangst.

Denne uka setter oljeselskapet ENI i gang jakta på 30-40 mindre fiskebåter.

Ifølge informasjonssjef Andreas Wulff i ENI Norge, skal disse båtene bli en del av oljevernberedskapen rundt Goliat.

– I forbindelse med åpningen av Goliat-feltet, så vil lokale fartøyer for første gang inngå som en permanent del av oljevernberedskapen. Og derfor så inviterer vi, i samarbeid med NOFO (Norsk Oljevernforening For Operatørselskap) og Fiskarlaget Nord, nå fiskebåteiere og andre interesserte til lokale informasjonsmøter om bruk av fartøyene i oljevernberedskapen, sier Wulff.

En halv million?

Oljesøl i ei lense ved Langesund

Hvis katastrofen først er ute, så skal fiskebåtene være på plass i løpet av 24 timer.

Foto: Bjørn Frode Holmgren / NRK

Om det så går galt, skal fiskebåtene være på plass i løpet av 24 timer. Dette gjør ikke fiskerne gratis. En økonomisk avtale skal på plass, men hverken fiskarlaget eller ENI vil antyde noe beløp.

Men NRK får opplyst at det forventes fra 200.000 til en halv million kroner avhengig av størrelsen på båten.

– Det skal gjøres betydelige investeringer på beredskapen på Goliat generelt, så får vi se hva som vil ligge av inntekter for fiskebåteierene spesifikk, sier Wulff.

– Vil ta ansvar

Større fiskebåter ligger i dag i beredskap når leteboringene nå pågår, men for første gang skal altså også mindre båter være med under ordinær oljeutvinning. Roger Hansen er med i Fiskarlaget Nord, og har jobba i lang tid for å få fiskebåtene inn i goliat-beredskapen.

– Vi ser også at faren for oljeutslipp kan komme. Og da må vi også være med og ta ansvaret og begrense eventruelt en sånn skade hvis det skjer.

SE NETT-TV: Norsk oljevern svekket

Flere nyheter fra Troms og Finnmark