Hopp til innhold

Takplater flyr og strømmen er borte

Uværet herjer i Nord-Norge.

Takplater

Takplater flakset av dette boligbygget i Tromsø. Brannvesenet måtte tilkallles for å sikre taket.

Foto: Olaf Skjold

Det blåser svært kraftig i store deler av Nord-Norge mandag. Enkelte steder har vinden vært oppe i orkan styrke.

Stormen rev deler av garasje under bygging.

På Stokmarknes tok stormen to av veggene på garasjen som var under bygging.

Foto: Asbjørg Mære

I bygda Hamn på Senja i Troms ble vinden målt til 33 meter per sekund klokka 14.05 - noe som tilsvarer vind av orkan styrke.

– Vær forsiktig

Det er foreløpig ikke meldt om personskader og ingen store materielle skader på grunn av det dårlige været.

Politi og brannvesen har fått en del meldinger om takplater og andre gjenstander som er tatt av vinden.

– Politiet sammen med mannskaper fra Sivilforsvaret, forsøker og sikre tak og samle sammen løse takplater som flyr omkring. Det er ikke meldt om personskader, opplyser operasjonsleder ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

På fylkesvei 252 hadde det blåst cirka 30-40 takplater i veibanen og rundt ved Senjahopen på Senja. Politiet ber folk være oppmerksomme.

– En politipatrulje ble sendt til stedet for om nødvendig å sperre vegen. Etter hvert dreide vinden slik at det ikke lenger var fare for at vinden skulle gjøre ytterligere skader. Mannskaper fra det lokale brannkorpset har sikret taket så godt det lar seg gjøre, opplyser Troms politidistrikt.

I Tromsø har en rekke trær og skilt blitt tatt av vinden. På Silsand på Senja ble et fjøstak revet av. Og vinden har kastet en platting over et hustak på Kvaløysletta slik at pipen ble revet av.

Nettstedet nordlys.no skriver at stormen tok en plasthall i Kvaløyvågen på Kvaløya.

Telenor har også problemer med mobilnettet på grunn av uværet, og en rekke abonnenter er uten dekning mandag kveld.

Trøbbel i flytrafikken

Mandag kveld ble Tromsø lufthavn delvis stengt på grunn av ugunstige vindforhold. Flere fly har derfor blitt sendt videre til Bardufoss.

I kveld ventes det stedvis vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind og nedbør som sludd og Meteorologisk institutt har derfor sendt ut OBS-varsel.

– Folk langs kysten må være forsiktige hvis de skal ut. Det samme gjelder de som skal kjøre over fjellovergangene. Kanskje bør man ikke gå ut hvis det ikke er nødvendig, sier statsmeteorolog Hannekae Luijting i Tromsø til yr.no.

Strømmen borte

Troms Kraft opplyser til NRK at strømmen er borte flere steder på grunn av uværet. Det gjelder blant annet store deler av Senja, Lyngen, Storfjord, Rebbenesøya, Skogsfjord, Dåfjord og Skarsfjord.

– Montørene våre er i full sving for å rette opp feilene i linjenettet, sier Lena Glosemeyer Fangel, kommunikasjonssjef i Troms Kraft til NRK

Ingrid Evertsen bor i Mefjordvær på yttersida av Senja. Hun forteller at strømmen har gått der hun bor.

– Ute er det «malabarisk», som vi sier. Det er virkelig uvær. Strømmen har vært borte i en time nå. Det er ikke noe fornøyelse, og definitivt ikke noe turvær. Vi har tjoret fast alt ute. Alt er tatt inn. Man kan ikke ha noe ute nå, sier Evertsen – som også er kjent som «Mossa».

Innstilte båtruter

Yacht på grunn

Dette yacht-skroget var på vei fra Murmansk til Hamburg i Tyskland da det slet seg og havnet på et skjær i Vesterålen. Nå ødelegges det av kraftig vind og bølger.

Foto: Ocean Supplier

Flere hurtigbåtruter er mandag innstilt på grunn av det dårlige været. Det gjelder blant annet ruta mellom Tromsø og Skjervøy, og sambandet Tromsø – Vikran – Tennskjær – Lysnes.

Returen fra Skjervøy tirsdag morgen til Tromsø, og mellomliggende anløp, er også innstilt, melder Torgahatten Nord til NRK.

Mandag ettermiddag meldes det også at ferga mellom Vikran og Larseng i Tromsø er innstilt på grunn av uværet.

Torghatten Nord opplyser også at fergesambandet Hansnes - Stakkvik i Karlsøy kommune er innstilt inntil videre. Dette gjelder også ruta Hansnes - Vannøy.

Også fergesambandet Stangnes - Sørrollnes er innstilt på grunn av sterk vind.

Sterk vind betyr også høy bølgehøyde mange steder. Det har gjort at store deler av fiskeflåten i nord nå ligger ved kai, skriver ht.no.

Varsel fram til tirsdag ettermiddag:

Troms:

Sørvestlig full storm, i kveld vestlig. Regnbyger, snø i høyden. Tirsdag vestlig sterk kuling. Sluddbyger. Fra tirsdag ettermiddag frisk bris av skiftende retning. Oppholdsvær.

Kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark:

Sørlig stiv kuling. Spredt snø. I kveld vestlig full storm. Regnbyger, snø i høyden. Tirsdag vestlig sterk kuling, fra om ettermiddagen liten kuling. Enkelte snøbyger, regnbyger på kysten, senere oppholdsvær.

Finnmarksvidda:

Sørvestlig frisk bris, fra i kveld vestlig stiv kuling. Mest oppholdsvær, fra i natt snøbyger i nord. Fra tirsdag ettermiddag sørvestlig bris. Oppholdsvær.

Kyst- og fjordstrøkene i Øst-Finnmark:

Sørlig frisk bris. Fra i kveld sørvestlig liten kuling. Tirsdag vestlig sterk kuling. Spredte regn eller sluddbyger.

Helgeland, Saltfjellet, Salten, Lofoten og Ofoten:

Vestlig liten storm, stiv kuling i sør, i kveld minkende. Regnbyger, i fjellet snøbyger. Tirsdag søraustlig liten kuling. Oppholdsvær.

Vesterålen:

Vestlig full storm, i kveld minkende. Regnbyger. Tirsdag vestlig liten kuling, fra om formiddagen skiftende bris. Oppholdsvær.

Har du tips, bilder eller video? Send på e-post til nordnytt@nrk.no, sms/mms til 1987 med kodeord «nordnytt». Eller ring oss på telefon 77 66 12 12.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.