Hopp til innhold

Sydvaranger får slippe ut likevel

Myndighetene snur, og gruveselskapet får midlertidig lov til å slippe ut omstridt kjemikale i fjorden.

Sydvaranger gruve AS

Sydvaranger Gruve AS får likevel midlertidig lov til å slippe ut et omstridt kjemikalie.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Myndighetene gir Sydvaranger Gruve AS en midlertidig tillatelse til å slippe ut det omstridte kjemikaliet Magnafloc 1707 i Bøkfjorden utenfor Kirkenes i Finnmark.

I forrige uke stanset Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) gruvas bruk av kjemikaliet med bakgrunn av at gruvas bruk av kjemikaliet ikke var i tråd med utslippstillatelsen og dermed ulovlig.

Ville fått store konsekvenser

Nå har Klif gitt en midlertidig tillatelse inntil direktoratet har behandlet ferdig en større utslippssøknad fra gruvselskapet.

– Vi har fått informasjon som har overbevist oss om at det vil kunne få store samfunnsmessige konsekvenser dersom vi ikke straks gir en midlertidig tillatelse til utslipp av flokkuleringsmiddelet Magnafloc 1707 ved Sydvaranger Gruve. Vi forventer at utslippet for en begrenset periode ikke vil gi miljøkonsekvenser av betydning for Bøkfjorden, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Sydvaranger Gruve mente det ville få alvorlige konsekvenser for virksomheten og arbeidsplasser lokalt og regionalt dersom selskapet ikke fikk en tidsbegrenset utslippstillatelse.

– Sydvaranger Gruve får en midlertidig tillatelse til utslipp av Magnafloc 1707 uten forutgående høring. Vi anser at det foreligger tungtveiende samfunnsmessige interesser som tilsier at det haster å gi tillatelse. Vi har vektlagt at utslippet ikke medfører miljøkonsekvenser av betydning og at tillatelsen er midlertidig, sier Signe Nåmdal.

Det har vært stor lokal motstand mot utslippet fra Sydvaranger Gruver.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.