Hopp til innhold

Viser omstridt tv-dokumentar

Torsdag vises den omdiskuterte dokumentaren Fjellfinnhua på NRK2. Dokumentarskaperen mener mange kritiserer henne og filmen, i stedet for å snakke om selve innholdet.

Video FJELLFINNHUA

Det er filmskaper Guro Saniola Bjerk som står bak den kontroversielle filmen, som nå skal bli vist på tv for første gang.

– Det var på høy tid. Jeg er glad for at den blir vist, sier Bjerk.

Sterke reaksjoner

Guro Saniola Bjerk

Filmskaper Guro Saniola Bjerk mener det er på høy tid at filmen hennes blir vist på Tv.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Filmen fikk sitt utgangspunkt da hun brukte ordet «Fjellfinnhua» på nasjonal radio om et hodeplagg som tilhørte en samisk nasjonaldrakt. Ordet «fjellfinn» har vært brukt av ikke-samer om den samiske befolkningen som et skjellsord, og mange samer finner ordet svært nedsettende.

– Det burde jeg ikke sagt, det ble kjemperabalder i ettertid. Og det fikk meg til å tenke på hvorfor folk var så sint på hverandre og hva som var bakgrunnen for hatet mellom den samiske og den norske befolkningen i Finnmark, sier Bjerk.

Reaksjonene fikk henne til å lage film om hva som lå bak reaksjonene.

– Primært er folk sjokkert over at ting er slik de er, men vet ikke hvor ille det har blitt. Ser man på tv, så ser man bare det idylliske. Men Finnmark er mye mer enn det, sier hun.

Kritikk for faktafeil

Mari Boine

Mari Boine har vært ute å kritisert filmen fra Bjerk.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / SCANPIX

Filmen hadde premiere under Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) i januar i fjor. Den fikk da stor medieoppmerksomhet blant annet på grunn av regissørens påstander om at Finnmark holdt på å revne i en etnisk splid og at filmskaperen selv var blitt truet på livet under innspillingen av dokumentaren.

Filmskaperen har måtte tåle mye kritikk. Kritikerne mener dokumentaren er ensidig og for enkelt framstilt.

– Hun bruker seg selv på en ærlig måte, men filmen skjemmes av en rekke unøyaktigheter og grove faktafeil. Man burde kunne forvente en mer balansert fremstilling når filmskaperen har holdt på med dette i syv år, sa Mari Boine til Aftenposten i forbindelse med pressevisningen.

Nils Utsi

Skuespiller Nils Utsi mener filmen er blitt en skivebom.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Skuespiller Nils Utsi har selv medvirket i filmen, men var i likhet med Boine ikke fornøyd med resultatet.

– Filmen er blitt en skivebom. Kildeutvalget er grovt ensidig. Uttalelser som gjentas og gjentas om at samer har fått etniske særrettigheter i Finnmark, har overhodet ikke rot i virkeligheten. Finnmarksloven gir lik rett til utmarksressurser for alle innbyggere i Finnmark, uansett om de er norske eller samer, sa Utsi til avisa.

Ønsker debatt

Selv mener Bjerk at det ikke er mange faktafeil i filmen.

– Jeg har blitt påvist én konkret faktafeil. Mange har nevnt at den er full av faktafeil og at jeg sprer rundt om med myter. Folk misliker temaet i filmen, og jeg tror det er lettere å kritisere meg og dokumentaren, enn å si noe om temaene jeg tar opp, sier Bjerk.

– Mange mener at filmen er unyansert. Hva tenker du om det?

– Jeg mener det er opp til regissøren hva en ønsker å belyse. Jeg har gjort et bevisst valg for å få i gang en debatt – det har vært målet mitt. Og det føler jeg at jeg har klart, forteller hun.

– Men mye av debatten har jo også vært på framstillingen din. Har det vært målet?

– Det har vært både og. Som jeg sa i sted, mener jeg at det er en unnvikelsesmanøvre for å slippe å snakke om selve temaet jeg tar opp, sier Bjerk.

Filmen vises klokken 19.45 torsdag og lørdag klokken 11.25 på NRK2.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark