Hopp til innhold

Storkamp om nytt nordnorsk sykehus

Politikerne i Finnmark mener Kirkenes må prioriteres foran Narvik.

Kirkenes og Narvik sykehus

Kirkenes og Narvik sykehus ønsker seg begge nye bygg. i Finnmark mener nå fylkesutvalget at det er helt klart at Kirkenes må prioriteres.

Foto: Knut-Sverre Horn/Dan Henrik Klausen

Narvik og Kirkenes vil begge ha nytt sykehus snarest mulig, men trolig vil bare ett kunne bygges av gangen. Derfor er det en kamp om hvilket som skal bygges først.

Mandag vedtok fylkesutvalget i Finnmark en felles uttalelse med argumenter for hvorfor Kirkenes bør velges.

Driftssjef i Helse Finnmark har tidligere uttalt at Kirkenes sykehus bør prioriteres , men at det burde være rom for å bygge begge sykehusene innen 2020.

Narvik-ordføreren er på sin side i harnisk over at bygging av nytt sykehus kan bli utsatt med flere år.

I vinter valgte Helse Finnmark ut tomt for nytt sykehus i Kirkenes.

Mener Narvik har fått nok

Runar Sjåstad

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad.

Foto: Knut Åserud

– Man har hatt store investeringer på sykehuset I Narvik de siste årene, som man ikke har hatt i Kirkenes. Hvis Narvik blir prioritert først, er vi redde man må bruke mye penger på et utdatert sykehusbygg i Kirkenes, og som blir bortkasta penger, sier sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

– I tillegg ser vi en stor industrivekst i Øst-Finnmark, og den geografiske plasseringa tett opp mot Russland, I neste uke har Helse Nord et avgjørende styremøte der de trolig vil prioritere hvilket sykehus som skal bygges først

Fylkesordfører Runar Sjåstad er dermed klar på hvilket som må prioriteres.

– Vi er helt tydelig på at ut fra en helhetsvurdering må Kirkenes prioriteres denne gangen, mener Sjåstad.

– Over 30 000 i regionen er lovet nytt

Frp-politiker i Narvik, Frid Opdal, er en av dem som kjemper for Narvik-sykehuset.

– Vi trenger et nytt sykehus, og folk er lovet et nytt sykehus. Vi er 18 500 folk i Narvik, men i regionen totalt er vi over 30 000, argumenterer Opdal.

Trolig vil folk enten i Finnmark eller Nordland være skuffet etter møtet i neste uke. Men Sjåstad håper at sykehuset i Kirkenes vinner kampen.

– Når det ene sykehuset må vente noen år ekstra, syns vi at Narvik, som etter vår mening er i best teknisk stand får vike, sier Sjåstad.