Hopp til innhold

Kan komme til å kutte strømmen

Akutt situasjon etter at en av Statnetts linjer fikk en feil. Nå kan de komme til å rasjonere på strømmen.

Kraftlinja Ofoten-Kvandal

Her er bruddet på kraftlinja 5 kilometer sør for Bjerkvik som kan skape store problemer for strømkunder i Troms og Finnmark. Årsaken er brudd på en av de tre ledningene på linja.

Foto: Statnett

420 kilovolts-linja mellom Ofoten og Kvandal fikk rundt 10.30 onsdag formiddag en feil og er ute av drift.

– Det kan føre til at vi må koble ut alminnelig forbruk i området fra og med Tysfjord kommune og nordover i soner. Vi tar i så fall ut visse områder i perioder, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilsson til NRK.

Senest 28. januar i år var linjebrudd årsaken til strømstans som rammet flere tusen kunder i Troms og Finnmark.

– Dramatisk - kan vare flere dager

Martha Hagerup Nilsson

Kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilsson i Statnett.

Foto: Statnett

– Det er dramatisk i den forstand at det er fare for at folk ikke får strøm, forteller hun.

Foreløpig er det uklart når en slik utkobling eventuelt vil skje, eller hvor lenge det vil vare. Men linja vil ifølge Nilsson ligge ute i flere dager.

Det er konstatert brudd på en av de tre fasene på ledningen. Årsaken til bruddet er foreløpig ikke kjent. Det er dårlig vær og kraftig vind i området.

– Dette er en situasjon som vil vedvare så lenge linja ligger ute. Nå følger Statnett situasjonen nøye, og akkurat nå er det ikke fare for at vi skal koble ut. Men ting skjer fort, og vi vil da ta kontakt med lokale nettselskaper og informere dem, opplyser hun.

Fasebrudd Ofoten-Kvandal

Dette fasebruddet på 420 kilovoltslinja Ofoten-Kvandal fører til at strømkunder kan miste strømmen i perioder.

Foto: Statnett

Ber folk spare på strømmen

Dersom en utkobling vil skje, vil Statnett ta hensyn til industri som får en kritisk situasjon dersom strømmen er utkoblet lenge.

LES OGSÅ:

– Men vi har en svært anstrengt driftssituasjon. Vi oppfordrer alle strømkunder i området til å redusere forbruket sitt om de kan det. Vi er klare over at det er kaldt i området, men om det er noe forbruk man kan være uten, oppfordrer vi folk til å skru av strømapparat man ikke har behov for der og da.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.