Hopp til innhold

Frykter strømutkobling i -45 grader

Rådmannen i Kautokeino frykter konsekvensene dersom strømmen i kommunen blir koblet ut. I morges ble det målt minus 45 grader.

-45 i Kautokeino

I morges ble det målt -43 grader i sentrum av Kautokeino. Rådmannen frykter strømutkobling.

Foto: Montasje

Mange eldre i Kautokeino kommune har bare strøm for å varme opp boligene sine. Nå frykter rådmannen at blant annet de kan rammes i en eventuell strømutkobling.

– Det er helt forferdelig dersom strømmen blir koblet ut i Kautokeino. Vi er inne i vinterens kaldeste periode. På en kommunal målestasjon ble det målt -45 grader i morges, og da jeg kjørte gjennom sentrum var -43 grader, sier rådmann i Kautokeino, Odd Torvald Keskitalo.

Etter at en strømforsyningsledning i Nordland røk i går kveld, koblet Statnett ut områder i Sør-Troms og Nordland i morgentimene i dag. Fram til forsyningsledningen er oppe og går igjen, kan det bli aktuelt med flere strømutkoblinger.

Da er det også varslet at Finnmark kan bli rammes:

Sprengkulde

– Vi har fått meldinger om at vi må påregne utkoblinger på opp mot 20% av forbruket i Varanger-Krafts forsyningsområde, og da vil vi få en times varsel på å gjøre utkoblingene, sier Tore Martinsen, fungerende pressesjef i Varanger-Kraft, nettselskapet for syv av kommunene i Øst-Finnmark.

For tiden er det sprengkulde i store deler av Finnmark, i det som er vinterenes hittil kaldeste uke. Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Martha Hagerup Nilsson, har alle nettselskapene i Finnmark fått varsel om mulig utkobling.

– Vi vet ikke hvilke områder som kan bli koblet ut. Det eneste som er sikkert er at det ikke blir områder der vi har koblet ut tidligere. Men det er ikke sikkert at det blir behov for nye utkoblinger, sier hun.

Opp til de lokale selskapene

Det er Statnett som varsler de lokale kraftselskapene om at de må kutte ned på forbruket. Deretter er det opp til selskapene selv å bestemme hvilke områder som kobles ut.

Varanger-Kraft har ansvaret for syv kommuner i Øst-Finnmark. De jobber nå med hvilke områder som skal velges i en mulig utkobling. Da blir sprengkulda en faktor:

– Vi vil prøve å gjøre det på en så skånsom måte som mulig, slik at der det er svært viktig at det er strøm tilgjengelig, der vil vi ha strøm tilgjengelig. Men dette vil likevel påvirke veldig mange kunder, sier Martinsen i kraftselskapet.

Prøver å skåne Kautokeino

I Kautokeino er det nettselskapet Ymber som leverer strømmen. Selskapet forteller at de vil prøve å skåne Kautokeino dersom de får beskjed om å koble ut områder.

–Siden det er over 40 minusgrader i Kautokeino vil vi, så godt det lar seg gjøre, ikke kutte strømmen i dette området. Det er den foreløpige planen dersom vi får beskjed om å redusere forbruket vårt, sier Jan-Ole Gamst, overordnet vakt i Ymber.

Selskapet vil heller kutte strømmen i kommunene de forsyner i Nord-Troms, men også der vil de prøve å skåne viktige instituasjoner som helsesentre og lignende.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark