Hopp til innhold

Nye letemannskaper på vei ut

Været i området der ni unge er savnet i Finnmark bedret seg noe etter midnatt. Ved 01-tiden ble rundt 30 letemannskaper sendt ut både fra øst- og vestsiden i fjellområdet i Porsanger.

Redningsaksjon Porsanger

Det er fortsatt svært vanskelige værforhold i Porsanger-området hvor ni ungdommer er savnet.

Foto: Valerius Hildonen-Nilsen

Friske letemannskaper ble sendt opp i området tidligere i kveld, og har bare ventet på at været skulle bli bedre før de kunne starte letingen igjen. De var kl 1 på vei til området hvor skuterfølget med ni ungdommer er savnet.

Skuterfølget, som består av seks menn og tre kvinner i alderen 17-25 år fra Hammerfest, startet ut fra Skaidi-området i Kvalsund i morges, og meldte fra til politiet om at de hadde kjørt seg bort og satt værfast i 9-tiden torsdag morgen.

– Vi har fortsatt folk i området, og vurderer letearbeidet time for time på grunn av været. Det er svært dårlig vær i området fortsatt, sier operasjonsleder Roger Johnsen ved Vestfinnmark politidistrikt til NRK.no.

Vet ikke hvor ungdommene er

Politiet var sist i kontakt med ungdommene ved 10-tiden torsdag formiddag, da skal to av ungdommene ha kommet bort fra resten av følget.

Sent torsdag kveld var ingen av ungdommene funnet. Søket er svært vanskelig å gjennomføre på grunn av uværet som herjer i området.

Politiet konsentrer søket rundt østsiden av Skaidivatn ut fra sporing av mobilsamtalen ungdommene ringte inn torsdag morgen.

– Med en gang været tillater det vil vi følge utgangsplanen vår, som er å få inn søkemannskap i området hvor mobilsamtalen ble registrert. Da går vi inn med bakkemannskap på skuter og bandvogner, sier vakthavende redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Dersom ungdommene har fulgt politiets råd om å holde seg i ro er det trolig at syv av dem befinner i dette området. De to siste ungdommene var kommet bort fra gruppen tidlig på morgenen.

Nye letemannskaper på vei

Sivilforsvaret Porsanger-aksjon

Sivilforsvarets varmetelt holdt på å blåse avgårde i den sterke vinden.

Foto: Valerius Hildonen-Nilsen

Politiet melder om at nye letemannskaper er på vei til området torsdag kveld, og at disse setter i gang søk så snart været tillater det.

– Vi har et lite antall letemannskaper i området, men det er lite de får gjort når været er så dårlig. Men vi har ingen planer om å avslutte leteaksjonen foreløpig, sier Bjørgaas.

En gruppe frivillige er også kommet over fra Skaidi-siden, også de melder om ekstremt vanskelige vær og leteforhold.

Torsdag ettermiddag måtte letemannskap i området søke tilflukt i en gamme, på grunn av det ekstreme været.

Det blåser full storm og er tette snø- og sluddbyger i området.

Sea-King redningshelikopter fra Banak flystasjon har vært satt inn i søket, men måtte returnere på grunn av værforholdene.

Håper de har søkt ly i hytte

Uvær i Porsanger

Det har blåst full storm i Porsanger-området hele torsdag.

Foto: Valerius Hildonen-Nilsen

Ungdommene har vært ute siden tidlig torsdag morgen, og politiet hadde sist kontakt med dem ved 10-tiden.

– De har vært ute lenge nå. Vi håper de har klart å søke tilflukt i en hytte eller gamme i området. Hvis ikke er situasjonen kritisk, sier Wikstrøm.

Politiet og redningsmannskaper vil i løpet av kvelden og natten fortsette med redningsaksjonen.

– Vi vil fokusere på å oppsøke hytter og gammer i området, for å se om de savnede ungdommene kan ha søkt tilflukt der. Det er flere hytter i området.

Ifølge politiet skal fem av ungdommene være lokalkjent i området.

Mobilnettet lå nede

Uværet har ødelagt 18 basestasjoner i Porsanger og Lebesby, noe som gjorde at mobilnettet i området har vært nede siden torsdag formiddag.

Stabssjef i Vestfinnmark politidistrikt, Terje Wikstrøm sier at situasjonen med mobilnettet skaper problemer med redningsarbeidet.

– At mobilnettet er nede gjør kommunikasjon med våre mannskaper ute i felt vanskeligere, og skaper utfordringer for oss, sier Wikstrøm til NRK.no.

Torsdag kveld har Telenor klart å rette feilen delvis i området hvor ungdommene er savnet.

Kriseteam og sykehus i beredskap

Hammerfest sykehus står i beredskap i forbindelse med leteaksjonen.

Hammerfest kommunes kriseledelse har etablert et pårørendesenter på Gjenreisningsmuseet med lege og annet hjelpepersonell.

Pårørende kan ringe telefonnummer: 78 40 29 23

Også ungdomshuset Bootleg holdes åpent utover kvelden for ungdommer som ønsker å samles og ha noen å prate med.

Kvalsund kommune har etablert kriseteam på Skaidi Hotel. De vil være tilgjengelig for ungdom og andre som er der inne på hyttene og ønsker kontakt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark