Hopp til innhold

Sju funnet i Porsanger – en omkommet

Sju av de ni savnede personene ble natt til fredag funnet i Porsanger i Finnmark.

Redningsaksjon Porsanger

Det har vært svært vanskelige værforhold i Porsanger-området, hvor ni ungdommer er savnet.

Foto: Valerius Hildonen-Nilsen

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser at fire av dem var nedkjølt og ble sendt til sykehuset i Hammerfest.

En av personene som ble funnet torsdag, er bekreftet omkommet, ifølge politiet i Vest-Finnmark.

Den omkomne skal være en ung mann.

– Denne personen var sterkt nedkjølt da han ble funnet, forteller Terje Wikstrøm, stabssjef i Vestfinnmark politidistrikt.

Alle funnet ute

– De to første som ble funnet, ble fløyet ned til Indre Billefjord av Sea-King, og fraktet videre i ambulanse til Hammerfest Sykehus. Klokka 02.32 ble det meldt at fem andre funnet ved Tjolvvarre, opplyser stabssjefen.

– Tilstanden til de øvrige betegnes som god, med mindre nedkjøling. De fire overlevende ble fraktet med Sea-King til Hammerfest sykehus. Den omkomne ble transportert til helsesenteret i Porsange, sier han.

Fire i stabil tilstand

Kommunikasjonssjef i Helse Finnmark, Ivar Greiner, forteller at tilstanden hos de fire pasienter ved Hammerfest sykehus fortsatt er stabil. De er fortsatt nedkjølt, og det sjekkes ventilasjon og respirasjon, sier han,

Han forteller at tilstanden er god, men at det fortsatt er uklarheter.

– De kan for eksempel utvikle frostskader i løpet av dagen. De har også opprettet en katastrofeledelse, og hentet inn fagfolk innen psykiatri for pasienter og pårørende, sier han.

Ble funnet nedkjølt

– Omtrent 02.15 var det en patrulje fra Forsvaret som fant to av de savnede ved et vann som heter Skáiddejávri, som ligger 17 kilometer sørvest for Indre Billefjord. De kunne opplyse at fem andre befant seg ved Gorbovuonjávri, omtrent 6,5 kilometer sør for dem igjen, sier Iversen.

De to siste av følget på ni er fortsatt savnet, og søket fortsetter for fullt.

Det er både hytter og gammer i området, men ingen av de sju skal ha funnet disse i uværet. Samtlige som er funnet ble funnet utendørs.

Noen av disse hadde også forsøkt å grave seg ned, men uten hell.

Kjørte seg fast

Redningsaksjon Porsanger

Det har vært svært vanskelige værforhold i Porsanger-området, hvor ni ungdommer er savnet.

Foto: Valerius Hildonen-Nilsen

De savnede i skuterfølget består av seks menn og tre kvinner i alderen 17-25 år fra Hammerfest.

De hadde startet ut fra Skaidi-området i Kvalsund torsdag morgen, og meldte fra til politiet om at de hadde kjørt seg bort og satt værfast i 9-tiden torsdag morgen.

Ved 01-tiden natt til fredag ble rundt 30 letemannskaper sendt ut både fra øst- og vestsiden i fjellområdet i Porsanger, etter at været i området hadde bedret seg noe.

– De 30-talls letemannskapene fortsetter søket, og har prioritert å søke i hytter og gammer og steder hvor man kan ha søkt ly og hatt sjanser til å overleve. Sea King-helikopteret som nå er på vei tilbake fra Hammerfest vil også bli satt inn i søket, sier Iversen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sea King-helikopteret som fraktet de fire til Hammerfest ble også forsøkt satt inn i søket.

– Været er såpass skiftende at det er vanskelig, og bortimot umulig, å søke med helikopter i området, sier redningslederen.

Ikke kontakt med de to savnede

To av ungdommene, som nå er funnet omkommet, ble borte fra resten av følget torsdag formiddag.

– De to har det ikke vært kontakt med siden i går formiddag, sier Iversen.

– Været letta såpass rundt 01 i natt at vi fikk inn patruljer både fra øst og vest-sida med snøskuter og beltevogner, forteller han.

Politiet konsentrerte torsdag søket rundt østsiden av Skaidivatn ut fra sporing av mobilsamtalen ungdommene ringte inn torsdag morgen.

– Vi har en viss formening om hvor de kan befinne seg etter informasjonen vi fikk på telefon i går formiddag, og mobilsporing, sa Iversen da.

Politiet bekreftet på en pressekonferanse klokken 10.00, fredag at ytterligere to personer er funnet omkommet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark