Hopp til innhold

Ingen TIL-medalje i år

TIL kan ikke forsvare seg til suksess igjen, mener vår kommentator.

Per-Mathias Høgmo

TIL-trener Per-Mathias Høgmo må bruke sesongen til å få laget sitt til å bli mer målfarlig, mener vår kommentator.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK

Gunnar Grindstein om sport
Foto: NRK

Tromsø Idrettslag har stabilisert seg som et topp 6-lag i norsk fotball de siste sesongene. 6-3-6-3 er plasseringer de fire siste sesongene det står respekt av.

Det skal dog sies at prisen har vært en nesten-konkurs – og en økonomisk kniv på strupen som merkes godt i hele klubben.

Det kuttes, det spares, ansatte har sluttet, det blir trolig poengtrekk i sommer og sportsdirektøren må holde seg innenfor rammer Norges Fotballforbund har satt. Bronsen i 2010 var først og fremst tuftet på et meget solid defensivt fundament. Bare suverene Rosenborg slapp inn færre mål.

Utfordringen for TIL denne sesongen er å utvikle det offensive spillet – skape mer målsjanser og ikke minst; score flere mål.

Hvem skal score?

Og det er her jeg tviler litt på at TIL har kommet vesentlig mye lenger. Riktignok viste Gutan meget lovende takter på La Manga i vinter. Men mot god russisk motstand i Tyrkia – og i generalprøven mot Sarpsborg 08 – var det mye som minnet om mange kamper i fjor. Få sjanser – få mål.

Borte er spillere som Mourad og Kayke, som til sammen scoret 13 mål i fjor. Jeg tviler på at erstatterne Simen Møller og Steffen Nystrøm kopierer det tallet. Unge Thomas Drage er spennende, men ingen målmaskin. Og heller ikke Mohammed Ahamed tror jeg er i stand til å score tosifret i eliteserien.

Mye vil avhenge av legenden Sigurd Rushfeldt, nå 38 år. Holder han seg unna langvarige skadeproblemer, vil nok Rush scoret sine åtte-ti mål også i år – kanskje noen færre. Men ganske sikkert mange nok til å bli tidenes målkonge i norsk fotball. Der mangler han bare fem.

Leiesoldaten fra Vålerenga, Mustafa Abdellaoue – eller bare Mos – blir dermed en joker nord. Han scoret 27 mål på 21 kamper for VIF 2 i 2. divisjon i fjor. Og scoret også fem mål i eliteserien. Dersom Mos slår til, vil det opplagt øke sjansene for at TIL kan blande seg inn i medaljekampen i år igjen. Men inntil videre tviler jeg.

Bunnsolid defensivt

Defensivt er det ingen grunn til å tvile på noe som helst. Keeper Marcus Sahlman er meget god – han må bare sørge for å holde tabbeprosenten på et minimun. To tabbemål i Tyrkia var i meste laget. Nå får han sunn konkurranse fra en landsmann. Bra!

Den bakre fireren er den samme som i fjor – der er det kvalitet over hele linja. Saliou Ciss har kanskje det største potensialet til utvikling – tryggere nå i sin andre sesong i Norge. Og med trøkk i spillet sitt som tilsier en internasjonal karriere langt lenger sør i Europa.

Og får man orden på skadeplagede Tore Reginiussen, vil det være en solid bonus. Alta-gutten er topp motivert for å få karrieren tilbake på rett spor igjen. Og kan brukes både som stopper, back og som erstatter for Kara – hvis han blir solgt i sommer. Sjansen for at Reginiussen blir i TIL ut sesongen tror jeg også er stor. Trenerskiftet i Schalke 04 gjør hans framtid i den tyske storklubben høyst uviss.

Den sentrale midtbanen i Tromsø er på toppnivå – med betongblokka Kara og kreative Ruben Yttergård Jenssen. Perfekt balanse. Men igjen: Når kommer scoringene fra disse to herrene? Begge var veldig, veldig nært i fjor – kanskje løsner det i år. I så fall vil det igjen øke TILs sjanser til å hevde seg.

Balanse viktigere enn suksess

I teamet rundt TIL-laget er det stabilt og solid. Teambyggeren og fagmannen Per-Mathias Høgmo har de samme folkene rundt seg – og ser fortsatt ut til å ha mer enn nok ”passion” i forhold til å være sjef i Tromsø. Det er betryggende. Agnar Christensen gjør mye av grovjobben rundt Høgmo, han har stor arbeidskapasitet og en sterk posisjon i spillergruppa.

Utfordringene til Tromsø ligger først og fremst på å snu økonomien, drive i balanse i år og sørge for at klubben kommer på rett kjøl. Det er faktisk viktigere enn suksess i Europa og en ny medalje!

Men med et budsjett på drøye 75 millioner, er jeg slett ikke sikker på at TIL kommer i mål regnskapsmessig dette året heller.

Vålerenga vinner

Hvem vinner så eliteserien i år? Jeg tror Rosenborg får litt rusk i sin maskin. RBK har mistet sentral-linja i de to beste midtstopperne, ankeret Annan og poengplukkeren Steffen Iversen. Derfor tror jeg mest på Vålerenga, som virkelig underholdt i fjor. Og som hvis Martin Andresen får utviklet laget videre, vil ta gullet med sin Barca-inspirerte fotball.

Viking tror jeg blir overraskelsen i år med god keeper, Erik Nevland på topp fra starten av sesongen, en god midtbane og spennende unggutter.

I Bergen blir det trøbbel. Brann slet med Erik Huseklepp og Petter Vaagan Moen på laget. Nå er de borte. Rune Skarsfjord klarer ikke å holde Brann i eliteserien. Og får følge ned at Harald Aabrekks Sogndal.

Her er min tabell:

1.Vålerenga
2. Rosenborg
3. Viking
4. Odd Grenland
5. Tromsø
6. Molde
7. Start
8. Aalesund
9. Fredrikstad
10. Haugesund
11. Strømsgodset
12. Stabæk
13. Sarpsborg 08
14. Lillestrøm
15. Brann
16. Sogndal

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.