Hopp til innhold

Laksefiskere kastet ut av Finnmark – klager til regjeringen

Norges Jeger- og fiskerforbund klager over at finnmarkinger får fortrinnsrett til fisket i Vestre Jakobselv.

Ill.foto: Laksefiske

Norges Jeger- og fiskerforbund er misfornøyde med at finnmarkingene vil ha det beste laksefisket i Vestre Jakobselv for seg selv. Arkivfoto.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Norges Jeger- og fiskerforbund klager inn Finnmarkseiendommen til regjeringen.

Bakgrunnen er vedtaket om å utestenge laksefiskere bosatt utenfor fylket fra deler av Vestre Jakobselv.

– På høy tid

Forpakterne av elva mener derimot det var på høy tid med et regelverk som tilgodeser lokale fiskere i vassdraget.

– Det er vi som arbeider, og det er også vi som skal høste fruktene. Og blir det litt labert, så skal vi ha fortrinn. Det mener jeg, og det står jeg for, sier leder i Vadsø jeger- og fiskerforening John Betsi.

Sammen med sin medorganisasjon i Vestre Jakobselv, forpakter de elva som hvert år forsyner lokale og tilreisende laksefiskere med villaks.

Kastet ut fiskere sørfra

Nylig vedtok Finnmarkseiendommen en regel som begrenser adgangen til elva for fiskere bosatt utenfor fylket. Det vil si, kommende sesong har de tilreisende fiskerne ingen adgang til elvas to mest attraktive soner mellom klokken 15 og 21.

Dette kommer på toppen av en betydelig prisøkning på fiskekortene for tilreisende.

Reiselivet taper

Betsi mener det er var på høy tid man fikk begrensninger i elva. Samtidig ser han risikoen for at reiselivsbedrifter rundt vassdraget vi kunne lide som en følge av vedtaket.

– Det er en reell fare for det. Men man kan jo heller snu på det og si at – skal man absolutt selge et produkt som da er mindre bra? Det å fiske i elva var på vei til å bli nærmest en kamp på tørre never for å få fiskesnørene ut i flytende vann.

Uønsket smitteeffekt

Tidligere riksadvokat og høyesterettsadvokat Georg Fredrik Rieber-Mohn har siden 1989 vært en fast gjest i finnmarkselvene. Han tror vedtaket kan få en uønsket smitteeffekt.

– Man sender ut et klart signal om at dette er vår særinteresser, og det er jo en fare for at dette kan bre om seg. Det kan gå på fiske, det kan gå på jakt. Det kan bli slik at Finnmark skal være eksklusivt for finnmarkinger, det er jo den ytterste konsekvens av dette, sier Rieber-Mohn.